Roston sült marhahús párolt rizzsel tálalva

Roston sült marhahús párolt rizzsel

A roston sült marhahús párolt rizzsel egy klasszikus fogás, amely a világ számos konyhájában megtalálható. Az egyszerű, de kiváló minőségű alapanyagokból készített étel a hús természetes ízét helyezi előtérbe. Ahogy a marhahús a forró serpenyőben sül, az illatok azonnal meghozzák az étvágyat. A karamellizálódott kéreg és a belül szaftos textúra tökéletes egyensúlyt alkot, amelyet a könnyed, párolt rizs szépen kiegészít. Ez az étel kiváló választás egy gyors, de laktató ebédhez vagy vacsorához. Kiegészíthető friss zöldségekkel, salátával vagy akár egy fűszeres mártással is, hogy még gazdagabb ízélményt nyújtson.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Marhahátszín vagy bélszín
2 tk.
1 tk. Bors
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
30 g Vaj
1 ág Rozmaring
300 g Rizs
600 ml Víz
1 tk. Só (rizshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst szobahőmérsékleten hagyd állni legalább 30 percig, hogy egyenletesen süljön.

    A hús szobahőmérsékletre hozása kulcsfontosságú a tökéletes sütéshez. Így a hús egyenletesen sül át, és nem lesz kívül túlsült, belül pedig nyers.

    2

    Dörzsöld be a húst sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd kend meg olívaolajjal.

    A fokhagymát ne zúzd túl finomra, mert könnyen megéghet a grillen. A durvább darabok jobban megtartják az ízüket.

    3

    Egy forró grillserpenyőben vagy rostlapon süsd a húst közepesen magas hőfokon 2-3 percig mindkét oldalán, amíg szép kérget kap.

    A forró serpenyő elengedhetetlen a szép kéreg kialakításához. Ne mozgassd a húst a serpenyőben, amíg nem válik el könnyen, így biztosíthatod a tökéletes kéreg kialakulását.

    4

    Add hozzá a vajat és a rozmaringot, majd locsolgasd a húst a megolvadt vajjal további 1-2 percig.

    A vajjal való locsolgatás (basting) segít a húst szaftosan tartani és gazdagabb ízt adni neki. Használj egy kanalat a vaj locsolgatásához.

    5

    A sütési idő után vedd le a húst a serpenyőből, és hagyd pihenni 5-6 percig, hogy a szaft egyenletesen eloszoljon.

    A pihentetés rendkívül fontos! A pihentetés alatt a hús rostjai ellazulnak, és a szaft egyenletesen eloszlik, így a hús szaftosabb lesz.

    6

    Amíg a hús pihen, készítsd el a párolt rizst: egy lábasban forrald fel a vizet, adj hozzá sót, majd keverd bele a rizst.

    A rizs párolásához használj megfelelő mennyiségű vizet. Általában 1 rész rizshez 2 rész vizet szoktak használni.

    7

    Fedd le a lábast, és főzd alacsony lángon kb. 12-15 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja a vizet.

    A rizs párolása alatt ne emeld fel a fedőt, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    8

    A kész marhahúst szeleteld fel vékony csíkokra, és tálald a párolt rizzsel. Ízlés szerint friss zöldségekkel vagy salátával is kínálhatod.

    A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, így a hús omlósabb lesz.