Frissen készült indiai roti lepénykenyér tálalva

Roti (Indiai, Lepénykenyér)

A roti az egyik legismertebb és leggyakrabban fogyasztott kenyérféle Indiában, amely teljes kiőrlésű búzalisztből készül. A roti eredete több száz évre nyúlik vissza, és a hagyományos indiai ételek elengedhetetlen része. A tandoori sütőben vagy száraz serpenyőben sütött lapos kenyér tökéletes kísérője curryknek, dhaloknak és más fűszeres fogásoknak. A roti különlegessége, hogy egyszerű, mégis rendkívül ízletes, és az elkészítése sem igényel különleges hozzávalókat. Ghível megkenve különösen ízletes, és számos indiai régióban saját változatait készítik el.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű búzaliszt (atta liszt)
180 ml Víz
1 tk.
1 ek. Olívaolaj vagy ghí

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű búzalisztet és a sót. Fokozatosan adj hozzá langyos vizet, miközben folyamatosan kevered.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, de ne forró, mert az befolyásolhatja a tészta állagát.

    2

    Gyúrd a tésztát kb. 8-10 percig, amíg rugalmas és sima nem lesz. Takarva hagyd pihenni 20 percig.

    A pihentetés azért fontos, hogy a liszt felszívja a vizet, és a tészta könnyebben nyújtható legyen. Letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal.

    3

    Oszd a tésztát 6-8 egyenlő részre, és formázz belőlük kis golyókat.

    A golyókat formázás után is takard le, hogy ne száradjanak ki.

    4

    Egy lisztezett felületen nyújtsd ki a golyókat kb. 15 cm átmérőjű, vékony korongokká.

    Ha a tészta ragad, használj több lisztet. A cél, hogy minél vékonyabbra nyújtsd, de ne szakadjon el.

    5

    Egy száraz serpenyőt vagy tandoori sütőt melegíts fel közepesen magas hőfokon. Helyezd bele az egyik roti lapot.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd oda a tésztát.

    6

    Süsd 30-40 másodpercig, amíg apró buborékok jelennek meg a tetején, majd fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is további 30-40 másodpercig.

    Fontos a gyors sütés, hogy a roti ne száradjon ki.

    7

    Amikor mindkét oldala enyhén barnás foltos, egy fémfogóval vagy spatulával óvatosan nyomd le a széleit, hogy a roti felfújódjon.

    A felfújódás azt jelzi, hogy a roti megfelelően átsült. Vigyázz, ne égesd meg a kezed.

    8

    Ha elkészült, kend meg olívaolajjal vagy ghível, és melegen tálald.

    A megkent roti puhább és ízletesebb lesz. Tálaláskor takard le egy konyharuhával, hogy melegen tartsd.