Rozmaringos paradicsomos vörösboros mártás tálalva

Rozmaringos paradicsomos vörösboros mártás

A rozmaringos paradicsomos vörösboros mártás egy klasszikus, fűszeres és gazdag mártás, amely tökéletesen illik sült húsokhoz, tésztákhoz vagy grillezett zöldségekhez. A vörösbor mély, karakteres ízt ad a paradicsom savasságának, míg a rozmaring friss, fenyős aromája különleges eleganciát kölcsönöz az ételnek. Ez a mártás különösen népszerű a mediterrán és francia konyhában, ahol a természetes, intenzív ízvilágú szószok kiemelik a húsok és tészták ízét. Ha egy elegáns, de egyszerűen elkészíthető mártást keresel, akkor ez a recept tökéletes választás lesz!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Paradicsompüré
150 ml Vörösbor
5 g Friss rozmaring
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
20 ml Olívaolaj
20 g Barnacukor
20 ml Balzsamecet
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd finomra a vöröshagymát és a fokhagymát, hogy könnyen elkeveredjenek a mártásban.

    A finomra aprítás azért fontos, hogy a hagyma és a fokhagyma egyenletesen oszlanak el a mártásban és ne legyenek benne nagy darabok.

    2

    Egy közepes lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az aprított vöröshagymát, és párold üvegesre.

    Az üvegesre párolás azt jelenti, hogy a hagyma áttetszővé válik, de nem barnul meg. Ez kb. 5-7 percet vesz igénybe alacsony lángon.

    3

    Add hozzá a zúzott fokhagymát és az aprított rozmaringot, majd pirítsd további 1 percig, amíg illatos lesz.

    A fokhagymát és a rozmaringot ne pirítsd túl sokáig, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak a mártásnak.

    4

    Öntsd hozzá a vörösbort, majd forrald fel, és főzd 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

    A vörösbor kiválasztásánál érdemes száraz vörösbort választani. Fontos, hogy az alkoholt elpárologtasd, mert különben keserű íze lesz a mártásnak.

    5

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, majd keverd el alaposan.

    Használj jó minőségű paradicsompürét, hogy a mártásnak intenzív paradicsomos íze legyen.

    6

    Add hozzá a barnacukrot és a balzsamecetet, majd lassú tűzön főzd 15 percig, hogy az ízek összeérjenek és a mártás besűrűsödjön.

    A barnacukor és a balzsamecet édes-savanykás ízt adnak a mártásnak. A lassú tűzön főzés biztosítja, hogy a mártás ne égjen le és az ízek megfelelően összeérjenek.

    7

    Ízesítsd sóval és borssal, majd főzd további 2 percig.

    A sót és a borsot óvatosan adagold, kóstold meg a mártást, mielőtt túlsóznád vagy borsoznád.

    8

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald sült húsokhoz, tésztákhoz vagy grillezett zöldségekhez.

    A mártás melegen és hidegen is tálalható. Ha hidegen tálalod, érdemes a hűtőben tárolni.