Aprítsd finomra a vöröshagymát és a fokhagymát, hogy könnyen elkeveredjenek a mártásban.
A finomra aprítás azért fontos, hogy a hagyma és a fokhagyma egyenletesen oszlanak el a mártásban és ne legyenek benne nagy darabok.
Egy közepes lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az aprított vöröshagymát, és párold üvegesre.
Az üvegesre párolás azt jelenti, hogy a hagyma áttetszővé válik, de nem barnul meg. Ez kb. 5-7 percet vesz igénybe alacsony lángon.
Add hozzá a zúzott fokhagymát és az aprított rozmaringot, majd pirítsd további 1 percig, amíg illatos lesz.
A fokhagymát és a rozmaringot ne pirítsd túl sokáig, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak a mártásnak.
Öntsd hozzá a vörösbort, majd forrald fel, és főzd 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
A vörösbor kiválasztásánál érdemes száraz vörösbort választani. Fontos, hogy az alkoholt elpárologtasd, mert különben keserű íze lesz a mártásnak.
Öntsd hozzá a paradicsompürét, majd keverd el alaposan.
Használj jó minőségű paradicsompürét, hogy a mártásnak intenzív paradicsomos íze legyen.
Add hozzá a barnacukrot és a balzsamecetet, majd lassú tűzön főzd 15 percig, hogy az ízek összeérjenek és a mártás besűrűsödjön.
A barnacukor és a balzsamecet édes-savanykás ízt adnak a mártásnak. A lassú tűzön főzés biztosítja, hogy a mártás ne égjen le és az ízek megfelelően összeérjenek.
Ízesítsd sóval és borssal, majd főzd további 2 percig.
A sót és a borsot óvatosan adagold, kóstold meg a mártást, mielőtt túlsóznád vagy borsoznád.
Hagyd kissé hűlni, majd tálald sült húsokhoz, tésztákhoz vagy grillezett zöldségekhez.
A mártás melegen és hidegen is tálalható. Ha hidegen tálalod, érdemes a hűtőben tárolni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.