Kezdd azzal, hogy a rozmaringot alaposan megmosod, majd apróra vágod. Tedd félre a felhasználáshoz.
A rozmaringot felhasználás előtt alaposan szárítsd meg papírtörlővel, hogy a tésztád ne legyen túl nedves.
Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, mert túl meleg vízben elpusztul az élesztő. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A folyadék hőmérsékletét ellenőrizd az ujjaddal. Ha kellemesen meleg, de nem forró, az megfelelő. Ha nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy túl meleg volt a folyadék.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá az olívaolajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A dagasztás időtartama legalább 8-10 perc legyen, hogy a glutén megfelelően kialakuljon. Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely lehet a sütő, ha alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) előmelegíted, vagy egy radiátor közelében.
Amíg a tészta kel, a rozmaringot pirítsd meg egy száraz serpenyőben, hogy kioldódjon az illóolaj, majd tedd félre, hogy hűljön.
Vigyázz, hogy ne égesd meg a rozmaringot, mert akkor keserű lesz. Csak pár percig pirítsd, amíg illatozni nem kezd.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A hengereket egyenletesen sodord, hogy a perecek egyformák legyenek.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag ráragadjon a perecekre, és szép fényesek legyenek.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, ezért figyelj a perecek színére. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Amikor kész, hagyd őket egy kicsit hűlni, majd tálald melegen. Tökéletes egy csésze friss teához vagy akár egy délutáni snackhez.
A frissen sült perecek a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezheted őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.