Rozmaringos perec tálalva

Rozmaringos perec

A rozmaringos perec egy ínycsiklandó, friss péksütemény, amely a rozmaring aromájával és a szezámmagok ropogós textúrájával válik igazán különlegessé. Az élesztős tészta lágy, míg a külső réteg ropogós, így egyensúlyban van az íz és textúra. Ezt a receptet könnyen elkészítheted otthon, hogy friss, sós pékáruval lepje meg a családot, amely tökéletes választás teázáshoz vagy akár bármely étkezéshez. A rozmaring és a szezámmag egyedülálló ízharmóniát alkot, így egyedi élményt nyújt minden falat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
210 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Fehér liszt
15 g Élesztő
10 g Cukor
10 g
200 ml Tej
100 ml Víz
5 ág Rozmaring
30 ml Olívaolaj
30 g Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy a rozmaringot alaposan megmosod, majd apróra vágod. Tedd félre a felhasználáshoz.

    A rozmaringot felhasználás előtt alaposan szárítsd meg papírtörlővel, hogy a tésztád ne legyen túl nedves.

    2

    Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, mert túl meleg vízben elpusztul az élesztő. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.

    A folyadék hőmérsékletét ellenőrizd az ujjaddal. Ha kellemesen meleg, de nem forró, az megfelelő. Ha nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy túl meleg volt a folyadék.

    3

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá az olívaolajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A dagasztás időtartama legalább 8-10 perc legyen, hogy a glutén megfelelően kialakuljon. Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.

    4

    Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely lehet a sütő, ha alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) előmelegíted, vagy egy radiátor közelében.

    5

    Amíg a tészta kel, a rozmaringot pirítsd meg egy száraz serpenyőben, hogy kioldódjon az illóolaj, majd tedd félre, hogy hűljön.

    Vigyázz, hogy ne égesd meg a rozmaringot, mert akkor keserű lesz. Csak pár percig pirítsd, amíg illatozni nem kezd.

    6

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.

    A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A hengereket egyenletesen sodord, hogy a perecek egyformák legyenek.

    7

    A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.

    A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag ráragadjon a perecekre, és szép fényesek legyenek.

    8

    Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, ezért figyelj a perecek színére. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    9

    Amikor kész, hagyd őket egy kicsit hűlni, majd tálald melegen. Tökéletes egy csésze friss teához vagy akár egy délutáni snackhez.

    A frissen sült perecek a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezheted őket.