Rozmaringos vörösbor mártás tálalva

Rozmaringos vörösbor mártás

A vörösbor mártás francia gasztronómiai hagyományokra épül, és a klasszikus konyha egyik alapvető eleme. Különösen népszerű steak és sült húsok mellé, mivel a bor mély és gazdag aromái tökéletes harmóniát alkotnak a sült húsokkal. A rozmaringos változat extra karaktert ad az ízvilágnak, és különösen jól illik marha- vagy bárányételekhez. Egy hideg estén egy szaftos steak mellé tálalva igazi luxus élményt nyújt. Ha még intenzívebb ízeket szeretnél, próbáld meg hosszabb redukcióval készíteni, így még sűrűbb és koncentráltabb lesz a mártás.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 ml Vörösbor
30 g Vaj
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ág Friss rozmaring
200 ml Marhahús alaplé
15 ml Balzsamecet
10 g Barnacukor
1 csipet
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd finomra a hagymát és a fokhagymát. A rozmaringágat hagyd egyben, hogy könnyebb legyen eltávolítani a főzés végén.

    A rozmaringágat egyben hagyva könnyebben eltávolíthatod, és az íze is jobban kioldódik.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon.

    Használj jó minőségű vajat a gazdagabb ízért.

    3

    Add hozzá az aprított hagymát és fokhagymát, majd pirítsd üvegesre, hogy az ízek kioldódjanak.

    Ne pirítsd túl a hagymát és a fokhagymát, mert megéghetnek és keserű ízt adnak.

    4

    Öntsd hozzá a vörösbort, és keverd össze, hogy az ízek elkeveredjenek.

    Száraz vörösbort használj a legjobb ízélményért. A bor minősége befolyásolja a mártás végső ízét.

    5

    Add hozzá a rozmaringágat, a marhahús alaplevet, a balzsamecetet és a barnacukrot. Keverd el alaposan.

    A marhahús alaplé mélyíti az ízeket, a balzsamecet pedig savasságot és édességet ad hozzá.

    6

    Forrald fel a mártást, majd csökkentsd a hőfokot, és hagyd gyöngyözni 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek és a mártás kissé besűrűsödjön.

    A lassú gyöngyözés során a mártás ízei koncentrálódnak és a textúrája sűrűbbé válik.

    7

    Távolítsd el a rozmaringágat, majd szűrd át a mártást egy finom szűrőn, hogy sima, selymes textúrát kapj.

    A szűrés eltávolítja a hagymadarabokat és a rozmaring leveleit, így a mártás simább lesz.

    8

    Ha még sűrűbb mártást szeretnél, főzd további 5-10 percig alacsony hőmérsékleten.

    Vigyázz, hogy ne égesd le a mártást, gyakran keverd meg.

    9

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd tálald melegen húsételek mellé.

    Kóstold meg a mártást, és ízlés szerint állítsd be a fűszerezést.