Egy tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha 10 perc után nem habosodik, az élesztő valószínűleg lejárt, és újat kell használni.
Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a sót és a malátaport vagy melaszt.
A maláta vagy melasz adja a kenyér jellegzetes édeskés ízét és sötét színét. Ha nincs, helyettesítheted egy kevés barna cukorral.
Öntsd hozzá az élesztős vizet, majd kezdd el dagasztani a tésztát. A rozsliszt miatt a tészta ragacsos marad, de ez normális.
A rozsliszt másképp viselkedik, mint a búzaliszt, ezért a tészta ragacsosabb lesz. Ne adj hozzá több lisztet, csak dolgozz vele türelmesen.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1,5-2 órán keresztül, amíg a térfogata megnő.
A keléshez ideális hely a kikapcsolt, de előmelegített sütő vagy egy meleg radiátor közelében.
Lisztezett felületen gyúrd át a megkelt tésztát, majd formázz belőle egy kerek vagy ovális cipót.
A rozstésztát óvatosan kell kezelni, ne gyúrd túl, mert elveszíti a szerkezetét.
Helyezd a cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni további 30 percig.
Ez a második pihentetés segít a kenyérnek még jobban megkelni a sütőben.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd helyezd be a kenyeret.
Érdemes a sütő aljába egy hőálló edényben vizet tenni, hogy gőz keletkezzen a sütés alatt. Ez segít abban, hogy a kenyér héja ropogósabb legyen.
Süsd 15 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentsd 180°C-ra, és süsd további 30-35 percig, amíg a kenyér héja ropogós lesz.
A sütés közben figyelj a kenyérre, és ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd teljesen kihűlni egy rácson, majd szeleteld és tálald vajjal vagy füstölt halakkal.
A rozskenyérnek idő kell, hogy az ízei összeérjenek, ezért érdemes legalább pár órát várni a szeleteléssel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.