Frissen sült finn ruisleipä rozskenyér

Ruisleipä - Finn rozskenyér

A Ruisleipä, azaz a finn rozskenyér az északi országok egyik legnépszerűbb kenyere, amely mély, malátás ízvilágával és sűrű szerkezetével vált ismertté. Finnországban a rozskenyeret évszázadok óta fogyasztják, mivel a hideg klíma miatt a rozs volt az egyik legmegbízhatóbb gabonafajta. A kenyér ropogós héjú, sűrű belsejű, és kiválóan illik sós ételek mellé, például vajjal vagy füstölt halakkal. A hagyomány szerint a kenyértésztát gyakran több napig fermentálják, hogy még mélyebb ízt kapjon.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Teljes kiőrlésű rozsliszt
400 ml Langyos víz
7 g Friss vagy száraz élesztő
10 g
20 g Malátapor vagy melasz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha 10 perc után nem habosodik, az élesztő valószínűleg lejárt, és újat kell használni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a sót és a malátaport vagy melaszt.

    A maláta vagy melasz adja a kenyér jellegzetes édeskés ízét és sötét színét. Ha nincs, helyettesítheted egy kevés barna cukorral.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős vizet, majd kezdd el dagasztani a tésztát. A rozsliszt miatt a tészta ragacsos marad, de ez normális.

    A rozsliszt másképp viselkedik, mint a búzaliszt, ezért a tészta ragacsosabb lesz. Ne adj hozzá több lisztet, csak dolgozz vele türelmesen.

    4

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1,5-2 órán keresztül, amíg a térfogata megnő.

    A keléshez ideális hely a kikapcsolt, de előmelegített sütő vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Lisztezett felületen gyúrd át a megkelt tésztát, majd formázz belőle egy kerek vagy ovális cipót.

    A rozstésztát óvatosan kell kezelni, ne gyúrd túl, mert elveszíti a szerkezetét.

    6

    Helyezd a cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni további 30 percig.

    Ez a második pihentetés segít a kenyérnek még jobban megkelni a sütőben.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd helyezd be a kenyeret.

    Érdemes a sütő aljába egy hőálló edényben vizet tenni, hogy gőz keletkezzen a sütés alatt. Ez segít abban, hogy a kenyér héja ropogósabb legyen.

    8

    Süsd 15 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentsd 180°C-ra, és süsd további 30-35 percig, amíg a kenyér héja ropogós lesz.

    A sütés közben figyelj a kenyérre, és ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd teljesen kihűlni egy rácson, majd szeleteld és tálald vajjal vagy füstölt halakkal.

    A rozskenyérnek idő kell, hogy az ízei összeérjenek, ezért érdemes legalább pár órát várni a szeleteléssel.