Egy nagy tálban keverd össze az aktív rozskovászt és a langyos vizet. Keverd el, hogy a kovász feloldódjon a vízben. Ezután add hozzá a rozslisztet, és keverd össze alaposan, hogy egy ragacsos tésztát kapj.
Használj fakanalat vagy keverőlapátot, mert a rozsliszt gyorsan sűrűsödik – ne lepődj meg a sűrű állagon!
Fedd le a tálat egy konyharuhával vagy fóliával, és hagyd a tésztát szobahőmérsékleten 8-10 órán át kelni. Ez idő alatt a kovász aktiválódik, és megkezdi az erjedési folyamatot.
Hűvösebb helyen akár 12 óráig is hagyhatod, de figyelj, hogy ne száradjon ki a teteje – mindig legyen lefedve!
Amikor a tészta buborékos és ruganyos, add hozzá a sót, majd dolgozd bele alaposan. Ezután borítsd lisztezett felületre, és formázz belőle hosszúkás vagy kerek cipót, attól függően, milyen formájú kenyeret szeretnél.
A só hozzáadását csak az erjesztés után végezd el, mert korai sózás lelassítja a kovász munkáját.
Helyezd a tésztát lisztezett kelesztőkosárba vagy egy konyharuhával kibélelt tálba, majd fedd le, és hagyd pihenni további 1–2 órát, amíg újra megemelkedik.
Ha nincs kelesztőkosarad, használhatsz tálat is – a cél, hogy a tészta megtartsa formáját a sütésig.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és helyezz be egy sütőlapot vagy kőlapot is, hogy jól átmelegedjen. A sütés előtt borítsd a tésztát sütőpapírra, majd tedd az előmelegített lapra. Az első 15 percben süsd 250°C-on, majd csökkentsd a hőfokot 200°C-ra, és süsd további 35 percig.
Egy kis tál víz a sütő aljában gőzt képez, amitől a kenyér héja ropogósabb lesz.
Vedd ki a megsült kenyeret, és tedd rácsra hűlni. Várd meg, amíg teljesen kihűl, mert a rozskenyér belseje még puha és tömör lehet frissen vágva.
A kihűlt kovászos kenyér másnapra éri el az igazi ízét – érdemes előre készíteni!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.