Keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és sót egy nagy tálban. Egy másik edényben oldd fel a száraz élesztőt és a melaszt a langyos vízben, majd hagyd állni 5 percig, míg kissé habos lesz.
Ügyelj arra, hogy a víz ne legyen forró – ez elpusztíthatja az élesztőt!
Öntsd a folyékony keveréket a liszthez, és fakanállal vagy keverőtálas robotgéppel kezdd el összedolgozni. Ha már egybesimul, kézzel is átgyúrhatod 8-10 percig.
A ruislimppu tésztája lágyabb és ragacsosabb lehet – ne adj hozzá túl sok lisztet, mert kemény lesz a végeredmény!
Formázz cipót a tésztából, és tedd olajozott tálba. Takard le konyharuhával, és hagyd meleg helyen 1–1,5 órát kelni, amíg a duplájára nő.
Ellenőrizd úgy, hogy benyomod az ujjad – ha a tészta lassan visszaugrik, készen áll a formázásra.
Borítsd ki a megkelt tésztát lisztezett felületre, formázz belőle hosszúkás veknit, és helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe.
A ruislimppu-nak hagyományosan domború a teteje – ne lapítsd el a tésztát!
Takard le a veknit, és hagyd újabb 30 percig pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 230°C-ra. Ha szeretnéd, vagdosd be a vekni tetejét éles késsel vagy pengével.
A bevágások segítik a gőz távozását és szebb formát adnak a kenyérnek.
Tedd be a kenyeret az előmelegített sütőbe, és süsd 15 percig 230°C-on. Ezután csökkentsd a hőfokot 190°C-ra, és süsd további 35 percig, amíg aranybarna, ropogós héjat nem kap.
Tegyél egy kis edényben vizet a sütő aljába – a keletkező gőz segít ropogós héjat létrehozni.
A megsült kenyeret vedd ki a sütőből, és hagyd rácson teljesen kihűlni. Csak kihűlés után szeleteld, mert így lesz a legjobb állagú!
A kihűlt ruislimppu sokáig eltartható, és napok múlva is ízletes – ha jól letakarod egy konyharuhával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.