Ruislimppu formájú klasszikus finn rozskenyér, sötétbarna, lisztezett héjjal

Ruisleipä ruislimppu formában

A ruislimppu, vagyis a hosszúkás finn rozskenyér, egyike a legikonikusabb és leggyakrabban fogyasztott kenyereknek Finnországban. Történeti háttér: A 19. századtól kezdve a vidéki finn családok heti egyszer sütöttek kenyeret, amit ruislimppu formában készítettek el – ez a hosszúkás, vastag héjú kenyér jól tűrte a hosszú tárolást. Technikai tanács: A rozsliszt magas rosttartalma miatt a kenyér sűrűbb állagú lesz, mint a fehér kenyerek, viszont intenzívebb, mélyebb ízvilágot ad. Érzelmi felvezetés: Képzeld el, ahogy a frissen sült ruislimppu illata betölti a konyhát, miközben ropogós héját megvágod, és a belső, puha, barnás bélzet lassan előtűnik. A ruislimppu tökéletes kísérője leveseknek, sajtoknak vagy akár egy kis vajjal is fantasztikus. Ez az étel ideális hétköznapi reggelikhez, uzsonnákhoz vagy egy autentikus skandináv tálaláshoz is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 20 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
700 g Rozsliszt
100 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
550 ml Langyos víz
2 tk.
1 ek. Melasz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és sót egy nagy tálban. Egy másik edényben oldd fel a száraz élesztőt és a melaszt a langyos vízben, majd hagyd állni 5 percig, míg kissé habos lesz.

    Ügyelj arra, hogy a víz ne legyen forró – ez elpusztíthatja az élesztőt!

    2

    Öntsd a folyékony keveréket a liszthez, és fakanállal vagy keverőtálas robotgéppel kezdd el összedolgozni. Ha már egybesimul, kézzel is átgyúrhatod 8-10 percig.

    A ruislimppu tésztája lágyabb és ragacsosabb lehet – ne adj hozzá túl sok lisztet, mert kemény lesz a végeredmény!

    3

    Formázz cipót a tésztából, és tedd olajozott tálba. Takard le konyharuhával, és hagyd meleg helyen 1–1,5 órát kelni, amíg a duplájára nő.

    Ellenőrizd úgy, hogy benyomod az ujjad – ha a tészta lassan visszaugrik, készen áll a formázásra.

    4

    Borítsd ki a megkelt tésztát lisztezett felületre, formázz belőle hosszúkás veknit, és helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A ruislimppu-nak hagyományosan domború a teteje – ne lapítsd el a tésztát!

    5

    Takard le a veknit, és hagyd újabb 30 percig pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 230°C-ra. Ha szeretnéd, vagdosd be a vekni tetejét éles késsel vagy pengével.

    A bevágások segítik a gőz távozását és szebb formát adnak a kenyérnek.

    6

    Tedd be a kenyeret az előmelegített sütőbe, és süsd 15 percig 230°C-on. Ezután csökkentsd a hőfokot 190°C-ra, és süsd további 35 percig, amíg aranybarna, ropogós héjat nem kap.

    Tegyél egy kis edényben vizet a sütő aljába – a keletkező gőz segít ropogós héjat létrehozni.

    7

    A megsült kenyeret vedd ki a sütőből, és hagyd rácson teljesen kihűlni. Csak kihűlés után szeleteld, mert így lesz a legjobb állagú!

    A kihűlt ruislimppu sokáig eltartható, és napok múlva is ízletes – ha jól letakarod egy konyharuhával.