Finn rozskenyér tálalva

Ruispalat - Finn rozskenyér

A finn Ruispalat, azaz rozskenyér, a skandináv konyha egyik alapvető étele, amely évszázadok óta a mindennapok része. A rozskenyér hagyományosan fermentált tésztából készül, amelyet hosszú érlelés után sütnek meg, így kapja meg jellegzetes, savanykás ízét és tömör textúráját. Finnországban gyakran fogyasztják vajjal, sajttal vagy füstölt hallal, mivel ezek remekül kiegészítik az intenzív rozsízt. Ha egyszer megsütöd ezt a kenyeret, megérted, miért vált a finn gasztronómia egyik jelképévé. A megfelelő állag eléréséhez fontos a hosszú kelesztési idő betartása, és érdemes egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Rozsliszt
300 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g
20 g Malátakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és keverd hozzá a malátakivonatot. Hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Túl meleg víz elpusztítja az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja megfelelően. A langyos víz (kb. 37°C) az ideális.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket. Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozd össze, amíg egy ragacsos, de egységes tésztát nem kapsz.

    A rozsliszt másképp viselkedik, mint a búzaliszt. A tészta ragacsosabb lesz, de ez teljesen normális. Ne adj hozzá több lisztet, különben a kenyér túl kemény lesz.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át szobahőmérsékleten.

    A keléshez ideális hely egy huzatmentes, meleg sarok a konyhában. Ha nincs ilyen hely, tedd a tálat a sütőbe, és kapcsold be a sütő világítását.

    4

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd enyhén gyúrd át. Oszd 4 egyenlő részre, majd formázz belőlük lapos, kerek kenyereket.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A formázásnál legyél óvatos, ne nyomkodd ki a levegőt a tésztából.

    5

    Helyezd a kenyereket sütőpapírral bélelt tepsire, és egy villa vagy spatula segítségével szúrj beléjük néhány lyukat, hogy a sütés közben ne repedjenek meg.

    A lyukak segítik a gőz távozását, így a kenyerek egyenletesebben sülnek meg, és elkerülhető a nem kívánt repedések kialakulása.

    6

    Hagyd pihenni a formázott kenyereket 30 percig, miközben előmelegíted a sütőt 225°C-ra.

    Ez a pihentetés segít a kenyereknek még jobban megkelni a sütőben, és szebb formát kapnak.

    7

    Süsd a kenyereket 20-25 percig, amíg szépen megbarnulnak és ropogós kérget kapnak.

    A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a kenyereket, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    8

    Vedd ki a sütőből, és hagyd rácson kihűlni. A rozskenyér állaga másnapra még jobb lesz, ezért érdemes egy napot pihentetni fogyasztás előtt.

    A rozskenyérnek idő kell, hogy az ízei összeérjenek. Ha türelmes vagy, másnap sokkal finomabb lesz!