Oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és keverd hozzá a malátakivonatot. Hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Túl meleg víz elpusztítja az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja megfelelően. A langyos víz (kb. 37°C) az ideális.
Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket. Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozd össze, amíg egy ragacsos, de egységes tésztát nem kapsz.
A rozsliszt másképp viselkedik, mint a búzaliszt. A tészta ragacsosabb lesz, de ez teljesen normális. Ne adj hozzá több lisztet, különben a kenyér túl kemény lesz.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át szobahőmérsékleten.
A keléshez ideális hely egy huzatmentes, meleg sarok a konyhában. Ha nincs ilyen hely, tedd a tálat a sütőbe, és kapcsold be a sütő világítását.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd enyhén gyúrd át. Oszd 4 egyenlő részre, majd formázz belőlük lapos, kerek kenyereket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A formázásnál legyél óvatos, ne nyomkodd ki a levegőt a tésztából.
Helyezd a kenyereket sütőpapírral bélelt tepsire, és egy villa vagy spatula segítségével szúrj beléjük néhány lyukat, hogy a sütés közben ne repedjenek meg.
A lyukak segítik a gőz távozását, így a kenyerek egyenletesebben sülnek meg, és elkerülhető a nem kívánt repedések kialakulása.
Hagyd pihenni a formázott kenyereket 30 percig, miközben előmelegíted a sütőt 225°C-ra.
Ez a pihentetés segít a kenyereknek még jobban megkelni a sütőben, és szebb formát kapnak.
Süsd a kenyereket 20-25 percig, amíg szépen megbarnulnak és ropogós kérget kapnak.
A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a kenyereket, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Vedd ki a sütőből, és hagyd rácson kihűlni. A rozskenyér állaga másnapra még jobb lesz, ezért érdemes egy napot pihentetni fogyasztás előtt.
A rozskenyérnek idő kell, hogy az ízei összeérjenek. Ha türelmes vagy, másnap sokkal finomabb lesz!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.