Rumos-diós naan kenyér tálalva

Rumos-diós naan

A dió és a rum klasszikusan illenek egymáshoz – különösen, ha egy puha naan tésztába burkoljuk őket. Ez az édes változat az indiai kenyér nyugati, desszert-szerű átirata, amit pirított dióval és egy kevés rummal ízesített töltelék tesz különlegessé. Amikor a naan sül, a rumos dió illata és aromája átjárja a konyhát. A tészta kívül enyhén ropogós, belül puha, és minden falatban ott a karamellizált dió és a rum íze. Tipp: a diót mindig pirítsd meg előtte, mert így sokkal intenzívebb lesz az íze. A rumot nem kell túlzásba vinni – egy evőkanál bőven elég a kellemes aromához. Ez a naan kiváló választás hideg estéken, ünnepi alkalmakon vagy egy különleges reggeli desszertként is megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
20 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
80 g Dió (durvára vágott)
1 ek. Rum (vagy rumaroma)
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A durvára vágott diót egy serpenyőben pirítsd meg szárazon 2-3 percig, amíg enyhén illatos és aranybarna lesz. Ezután locsold meg a rummal, keverd el, majd hagyd kihűlni.

    A dió pirítása kiemeli az ízét, de vigyázz, hogy ne égesd meg.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót – ez képezi a naan tésztájának alapját.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb legyen.

    3

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 10 percig tart.

    A joghurt teszi a tésztát puhává és rugalmassá. Ha nincs joghurtod, használhatsz tejfölt is.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán keresztül, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet a 25-30°C.

    5

    A megkelt tésztát oszd 6 részre, formálj gombócokat, majd nyújtsd ovális formájúra őket.

    A gombócok nyújtásakor használd kevés lisztet, hogy ne ragadjon a tészta az asztalhoz. A tésztát érdemes pihentetni pár percig nyújtás előtt, így könnyebben fog vele dolgozni.

    6

    A kinyújtott naan egyik felére adagolj egy kevés rumos-diós tölteléket, hajtsd rá a másik felét, majd óvatosan nyomd le és kissé nyújtsd meg újra.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyik sütés közben.

    7

    Forrósíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a naan gyorsan süljön, de ne égesd meg.

    8

    A megsült naanokat még forrón kend meg olvasztott vajjal – így lesz selymes fényű és még ízesebb.

    A vaj helyett használhatsz ghít (tisztított vajat) is.

    9

    Tálald melegen. Önálló édességként is megállja a helyét, de egy kis porcukorral vagy vaníliás tejjel tálalva még különlegesebb lesz.

    A vaníliás tej helyett próbáld ki a tejet egy kevés fahéjjal ízesítve, vagy kínálj mellé egy gombóc vaníliafagylaltot.

    10

    Tipp: ha nem szeretnél alkoholt használni, a rumot helyettesítheted rumaromával – ugyanúgy megadja az ízvilágot, alkohol nélkül.

    A rumaroma helyett használhatsz egy kevés vanília kivonatot is, ha nem szeretnél semmilyen rumos ízt.