A diót durvára vágjuk, majd leöntjük a rummal, és hagyjuk legalább 30 percig állni, hogy átvegye az aromát. Tipp: hosszabb ideig is áztathatod, akár egy éjszakán át, hogy még intenzívebb legyen az íz.
A diókat pirítsd meg sütőben vagy serpenyőben az áztatás előtt, hogy még intenzívebb legyen az ízük.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot és a fűszerkeveréket. Elkeverjük a száraz alapanyagokat.
A liszt átszitálása segít abban, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. Használj friss élesztőt a legjobb eredmény érdekében.
Hozzáadjuk a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Alaposan összegyúrjuk, amíg rugalmas, kissé lágy tésztát kapunk.
A tej ne legyen túl forró, mert az károsíthatja az élesztőt. A vajat ne forrón add hozzá, mert az is befolyásolhatja az élesztő működését. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki a teteje a kelesztés során. A sütőt előmelegítheted alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva ide teheted a tésztát kelni.
A megkelt tésztába beledolgozzuk a rumos diót – a maradék rumot is beleönthetjük. Egyenletesen eloszlatjuk a tésztában.
A diókat óvatosan forgasd bele a tésztába, hogy ne törd össze a tésztát. Ha a tészta nagyon ragad, lisztezd be a kezed.
A tésztát oválisra nyújtjuk, majd hosszában visszahajtjuk az egyik oldalát úgy, hogy kissé fedje a másikat – így formázzuk a klasszikus stollen alakot.
A nyújtás során használj kevés lisztet, hogy a tészta ne ragadjon az asztalhoz. A visszahajtásnál ne nyomd le nagyon a tésztát, hogy a stollen szép, levegős maradjon.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és további 30 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra (alsó-felső sütés).
Ez a második kelesztés segít, hogy a stollen még könnyebb legyen. Takard le a tésztát egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
35–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha szükséges, sütés közben takarjuk le sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje. Teljesen kihűtjük.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a stollen színére. Ha hústűvel ellenőrzöd, és tisztán jön ki, akkor megsült.
Porcukorral bőségesen megszórjuk. Tipp: jól záródó dobozban tárolva napokig puha marad, és az ízek még jobban összeérnek.
A porcukrot szitáld rá a stollenre, hogy egyenletesebb legyen a bevonat. A stollent tárolhatod hűvös helyen is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.