Rumos mazsolás naan kenyér tálalva

Rumos mazsolás naan

A mazsola és a rum párosítása már régóta ismert a desszertek világában, de naan töltelékeként valódi újdonságot jelent. Az alkoholban áztatott mazsola megduzzad, és kellemesen aromás töltelékké válik, amely meglepően jól harmonizál a puha, meleg naan tésztával. A sütés során az alkohol nagy része elpárolog, így csak az íz marad, ami gazdagítja az egész desszertélményt. Az olvasztott vaj pedig tovább fokozza a textúra selymességét és a naan puhaságát. Tipp: ne használd a mazsolát közvetlenül a csomagból – a rumos áztatás nemcsak az íz miatt fontos, hanem azért is, mert így nem szárítja ki a tésztát. Ez a naan kiváló vendégváró édesség vagy ünnepi reggeli lehet, különösen hideg napokon.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
15 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
80 g Mazsola
30 ml Rum
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A mazsolát áztasd be a rumba legalább 30 percre. Ez alatt az idő alatt megduzzad és átveszi az aromát. Szűrd le, de a rumot tartsd meg.

    Minél jobb minőségű rumot használsz, annál finomabb lesz a naan.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a naan tésztája könnyebb legyen.

    3

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet, olívaolajat és a megmaradt rumot is. Gyúrd össze sima tésztává kb. 10 perc alatt.

    A joghurt puhábbá teszi a tésztát. Használj zsíros joghurtot a legjobb eredményért.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, míg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hőmérséklet a 25-30°C. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon.

    5

    Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre, formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd ki oválisra.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.

    6

    A kinyújtott naan egyik felére szórd rá az előáztatott, leszűrt mazsolát, hajtsd rá a másik felét, majd kissé nyújtsd újra, hogy jól záródjon.

    Ügyelj arra, hogy a mazsola egyenletesen oszoljon el a tésztán.

    7

    Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a naanokat. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a lángot.

    8

    A forró naanokat azonnal kend meg olvasztott vajjal – ez puhává és fényessé varázsolja őket.

    A vaj helyett használhatsz ghít (tisztított vajat) is.

    9

    Tálald melegen, önmagában vagy egy kanál natúr joghurttal. A rumos mazsola illata és íze fantasztikus élményt nyújt.

    A joghurt mellé kínálhatsz egy kevés mézet is, ami remekül kiegészíti a rumos-mazsolás ízvilágot.

    10

    Tipp: ha még intenzívebb ízt szeretnél, a mazsolát előző este is beáztathatod rumba, és hűtőben tárolhatod.

    A hosszabb áztatás még jobban átjárja a mazsolát a rum ízével, de ne felejtsd el lecsöpögtetni sütés előtt, hogy ne legyen túl nedves a tészta.