Saganaki feta sajttal, aranybarnára sütve, tányéron tálalva, citrommal

Saganaki feta sajttal

A Saganaki egy hagyományos görög előétel, melynek neve eredetileg a kis kétfülű serpenyőre utal, amiben az ételt készítik. Bár az autentikus változat általában kefalotyri vagy graviera sajttal készül, a feta változat is egyre népszerűbb – különösen azok körében, akik a lágyabb, krémesebb belső állagot kedvelik. Technikai tipp: A feta gyorsabban olvad, így rövidebb ideig süsd, hogy a belseje megőrizze az állagát. Ahogy a sajt serceg a serpenyőben, a kívülről ropogós kéreg és a friss citrom együttese egy valódi mediterrán ízélményt teremt. Ez az étel tökéletes választás nyári estékre, vendégvárásra vagy előételként egy görög ihletésű vacsora részeként.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Feta sajt
50 g Liszt
100 ml Olívaolaj
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fetát vágd vastagabb, kb. 1,5 cm-es szeletekre úgy, hogy ne törjön meg. Ez fontos, mert a feta puhább állagú, mint a klasszikus saganakihoz használt sajt.

    Hűtsd be előre a fetát, így könnyebb szeletelni anélkül, hogy szétesne.

    2

    Forgasd meg a szeleteket lisztben mindkét oldalán, majd finoman rázd le a felesleget. Ez segít megőrizni a feta formáját sütés közben.

    Használj finomlisztet, mert jobban tapad a feta felületére, mint a durvább őrlésű liszt.

    3

    Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Helyezd bele óvatosan a lisztbe forgatott fetát, és süsd oldalanként kb. 2 percig, amíg aranybarna kéreg nem képződik.

    Ne mozgasd a sajtot sütés közben – így szebb kéreg alakul ki és nem esik szét.

    4

    A készre sült fetát papírtörlőre tedd, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Tálalás előtt friss citromlevet csepegtess rá.

    A citromlé savassága tökéletesen ellensúlyozza a feta sósságát – tálaláskor frissen facsard rá.