Saganaki klasszikus sajttal, ropogós aranybarna kéreggel tálalva

Saganaki klasszikus sajttal

A saganaki a görög konyha egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb előétele, amely nevét az elkészítéséhez használt serpenyőről kapta. Eredete az ókori időkbe nyúlik vissza, de mai formáját a 20. században nyerte el, amikor a turisták is felfedezték ezt a különleges, kívül ropogós, belül olvadós sajtkülönlegességet. Technikai tipp: fontos, hogy a sajt típusa kemény, sós, jól grillezhető legyen – ezért ideális választás a kefalotyri vagy graviera. Képzeld el, ahogy a serpenyőben serceg a sajt, miközben a ropogós kéreg aranybarnára sül. Egy falat, és máris a tengerparti görög tavernák hangulatában érezheted magad – egyszerűségében rejlik a tökéletessége.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
840 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Kefalotyri sajt
50 g Liszt
100 ml Olívaolaj
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A kefalotyri sajtot vágd kb. 1 cm vastag szeletekre. Ha túl vastag, akkor nem sül át egyenletesen, ha túl vékony, akkor könnyen szétesik sütés közben.

    Használj éles kést és lassú, nyugodt mozdulatokat, hogy ne törjön meg a sajt.

    2

    Forgasd meg a sajtszeleteket lisztben, mindkét oldalon, majd rázd le a felesleget. A liszt kéregként működik, amely segít a sajtban megtartani az olvadó belsőt.

    A felesleges lisztet mindig rázd le, így nem ég meg az olajban és nem keseríti el az ízt.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten. Tedd bele a sajtszeleteket, és süsd oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A megfelelő hőmérsékletet úgy ellenőrizheted, hogy egy kis lisztet szórsz az olajba – ha serceg, készen áll.

    4

    A megsült sajtot konyhai papírtörlőre szedd ki, hogy felszívja a felesleges olajat. Ezután frissen facsart citromlével locsold meg, és azonnal tálald melegen.

    A meleg sajt és a friss citromlé tökéletesen kiegészítik egymást – ne hagyd kihűlni tálalás előtt.