Saganaki mézzel meglocsolva és szezåmmaggal megszórva tålalva

Saganaki mézzel és szezåmmaggal

A saganaki a görög gasztronĂłmia egyik legismertebb elƑétele, amely a nevĂ©t az elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez hasznĂĄlt kĂ©tfĂŒlƱ serpenyƑrƑl kapta. TradicionĂĄlisan kefalotyri vagy graviera sajtbĂłl kĂ©szĂ­tik, amelyet forrĂł olajban aranybarnĂĄra sĂŒtnek. A modern vĂĄltozatban – ahogyan ebben a receptben is – gyakran megbolondĂ­tjĂĄk egy kis mĂ©zzel Ă©s pirĂ­tott szezĂĄmmaggal, Ă­gy ötvözve a sĂłs Ă©s Ă©des Ă­zĂ©lmĂ©nyt. KĂ©pzeld el, ahogy a roppanĂłs kĂŒlsƑ alatt forrĂł, lĂĄgy sajt olvad, miközben a mĂ©z finoman rĂĄkaramellizĂĄlĂłdik a felĂŒletĂ©re. Tipp: ha igazĂĄn autentikus Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, egy kevĂ©s friss citromlevet is facsarhatsz a tetejĂ©re tĂĄlalĂĄs elƑtt. Ez az elƑétel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs vendĂ©gvĂĄrĂĄshoz vagy mediterrĂĄn vacsoraindĂ­tĂłnak – kevĂ©s hozzĂĄvalĂłbĂłl, mĂ©gis kifinomult Ă­zvilĂĄggal.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 2
⭕ 250 g Kefalotyri sajt (vagy halloumi)
⭕ 50 g Liszt
⭕ 4 ek. Olívaolaj
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 1 ek. Szezámmag

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sajtot vĂĄgd kb. 1 cm vastag szeletekre. Ügyelj arra, hogy ne legyen tĂșl vĂ©kony, kĂŒlönben sĂŒtĂ©s közben szĂ©teshet.

    Kefalotyri helyett hasznålhatsz halloumit vagy feta sajtot is, de mindig szårazabb, keményebb sajtot vålassz.

    2

    A sajtszeleteket forgasd meg lisztben, ĂŒgyelve arra, hogy minden oldalukat egyenletesen befedje a liszt.

    Ha szeretnéd, a lisztbe kevés borsot vagy oregånót is keverhetsz az extra ízért.

    3

    Egy serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon. SĂŒsd meg a liszttel bevont sajtokat 2-3 percig oldalankĂ©nt, amĂ­g aranybarnĂĄk Ă©s ropogĂłsak nem lesznek.

    Ne zsĂșfold tĂșl a serpenyƑt – egyszerre csak 2-3 darabot sĂŒss, hogy az olaj ne hƱljön le.

    4

    A megsĂŒlt sajtszeleteket helyezd papĂ­rtörlƑre, hogy a felesleges olajat leitathasd rĂłluk. EzutĂĄn rendezd el Ƒket egy tĂĄlra vagy tĂĄnyĂ©rra.

    Azonnal tĂĄlald, amĂ­g mĂ©g forrĂł Ă©s olvad belĂŒl – ez a saganaki igazi lĂ©nyege.

    5

    Csorgasd meg a tetejĂŒket mĂ©zzel, majd szĂłrd meg enyhĂ©n pirĂ­tott szezĂĄmmaggal. Az Ă©des Ă©s sĂłs Ă­z tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­ti egymĂĄst.

    A szezĂĄmmagot elƑzƑleg szĂĄraz serpenyƑben pirĂ­tsd pĂĄr percig, hogy mĂ©g intenzĂ­vebb aromĂĄt adjon.