Saganaki mézzel meglocsolva és szezámmaggal megszórva tálalva

Saganaki mézzel és szezámmaggal

A saganaki a görög gasztronómia egyik legismertebb előétele, amely a nevét az elkészítéséhez használt kétfülű serpenyőről kapta. Tradicionálisan kefalotyri vagy graviera sajtból készítik, amelyet forró olajban aranybarnára sütnek. A modern változatban – ahogyan ebben a receptben is – gyakran megbolondítják egy kis mézzel és pirított szezámmaggal, így ötvözve a sós és édes ízélményt. Képzeld el, ahogy a roppanós külső alatt forró, lágy sajt olvad, miközben a méz finoman rákaramellizálódik a felületére. Tipp: ha igazán autentikus élményre vágysz, egy kevés friss citromlevet is facsarhatsz a tetejére tálalás előtt. Ez az előétel ideális választás vendégváráshoz vagy mediterrán vacsoraindítónak – kevés hozzávalóból, mégis kifinomult ízvilággal.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
250 g Kefalotyri sajt (vagy halloumi)
50 g Liszt
4 ek. Olívaolaj
2 ek. Méz
1 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sajtot vágd kb. 1 cm vastag szeletekre. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl vékony, különben sütés közben széteshet.

    Kefalotyri helyett használhatsz halloumit vagy feta sajtot is, de mindig szárazabb, keményebb sajtot válassz.

    2

    A sajtszeleteket forgasd meg lisztben, ügyelve arra, hogy minden oldalukat egyenletesen befedje a liszt.

    Ha szeretnéd, a lisztbe kevés borsot vagy oregánót is keverhetsz az extra ízért.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Süsd meg a liszttel bevont sajtokat 2-3 percig oldalanként, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – egyszerre csak 2-3 darabot süss, hogy az olaj ne hűljön le.

    4

    A megsült sajtszeleteket helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitathasd róluk. Ezután rendezd el őket egy tálra vagy tányérra.

    Azonnal tálald, amíg még forró és olvad belül – ez a saganaki igazi lényege.

    5

    Csorgasd meg a tetejüket mézzel, majd szórd meg enyhén pirított szezámmaggal. Az édes és sós íz tökéletesen kiegészíti egymást.

    A szezámmagot előzőleg száraz serpenyőben pirítsd pár percig, hogy még intenzívebb aromát adjon.