Saji kömĂ©nnyel aranybarnĂĄra sĂŒlt, lapos, kömĂ©nymaggal megszĂłrt lepĂ©nyek

Saji köménnyel

A saji, mĂĄs nĂ©ven chapati vagy roti, az indiai konyha egyik alapvetƑ lepĂ©nykenyere, amelyet Ă©vezredek Ăłta kĂ©szĂ­tenek kĂŒlönfĂ©le Ă­zesĂ­tĂ©sekkel. A kömĂ©nyes vĂĄltozat Észak-IndiĂĄban Ă©s PakisztĂĄnban nĂ©pszerƱ, ahol az egyszerƱ alapanyagokat gazdag, aromĂĄs fƱszerezĂ©ssel egĂ©szĂ­tik ki. A konyha megtelik az ĂŒnnepi hangulattal, miközben a saji lepĂ©nyek sercegnek a forrĂł serpenyƑben, Ă©s a kömĂ©ny karakteres illata belengi a levegƑt. Ez a lepĂ©ny ideĂĄlis kĂ­sĂ©rƑje csĂ­pƑs curryknek, de önmagĂĄban, mĂĄrtogatĂłsokkal is kivĂĄlĂł. Technikai tipp: a tĂ©szta megfelelƑ pihentetĂ©se elengedhetetlen ahhoz, hogy könnyen formĂĄlhatĂł Ă©s sĂŒlĂ©s közben rugalmas maradjon. Ha szaftosabb textĂșrĂĄt szeretnĂ©l, sĂŒtĂ©s utĂĄn kend meg egy kevĂ©s olvasztott vajjal vagy ghĂ­vel. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs hĂ©tköznapi vacsorĂĄkhoz vagy vegetĂĄriĂĄnus menĂŒk kiegĂ©szĂ­tĂ©sekĂ©nt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 220 ml Langyos víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 1 ek. EgĂ©sz kömĂ©nymag
⭕ 2 ek. Napraforgóolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a bĂșzalisztet, a sĂłt Ă©s az Ƒrölt kömĂ©nyt. Fokozatosan add hozzĂĄ a langyos vizet, Ă©s kezd el összegyĂșrni, amĂ­g sima tĂ©sztĂĄt nem kapsz.

    A langyos vĂ­z segĂ­ti, hogy a tĂ©szta jĂłl formĂĄzhatĂł, de ne legyen tĂșl ragacsos vagy kemĂ©ny.

    2

    GyĂșrd a tĂ©sztĂĄt kb. 8-10 percig, majd formĂĄzz belƑle cipĂłt, fedd le Ă©s hagyd pihenni 30 percig, hogy a glutĂ©n kifejlƑdjön.

    A pihentetĂ©s alatt lazul a tĂ©szta szerkezete, könnyebb lesz nyĂșjtani, Ă©s sĂŒtĂ©s közben sem szakad el.

    3

    Oszd a tĂ©sztĂĄt 6 egyenlƑ rĂ©szre, formĂĄzz kis golyĂłkat, majd nyĂșjtsd Ƒket vĂ©kony, kb. 15 cm ĂĄtmĂ©rƑjƱ körökkĂ©.

    SzĂłrj egy kis lisztet a nyĂșjtĂłfelĂŒletre, hogy ne ragadjon le a tĂ©szta, de ne hasznĂĄld tĂșl sokat, mert kiszĂĄrĂ­thatja.

    4

    Egy nagy, forrĂł serpenyƑben közepes lĂĄngon, egyenkĂ©nt sĂŒsd a tĂ©sztalapokat szĂĄrazon kb. 1-1 percig mindkĂ©t oldalon, amĂ­g barnĂĄs pöttyök jelennek meg rajtuk.

    Ha a serpenyƑ elĂ©g forrĂł, a tĂ©szta hĂłlyagosodik – ez a jĂł jel!

    5

    MiutĂĄn lesĂŒtötted, ecsettel vĂ©konyan kend meg olajjal a tetejĂ©t, Ă©s azonnal szĂłrd meg egĂ©sz kömĂ©nymaggal. Tedd fĂ©lre, letakarva melegen tartsd, mĂ­g a többit sĂŒtöd.

    Az olajozås utån azonnal szórd meg köménnyel, így jobban råtapad, és intenzívebb lesz az íze.