Sajtos-fokhagymås krémleves tålalva

Sajtos-fokhagymås krémleves

A sajtos-fokhagymĂĄs krĂ©mleves nemcsak az Ă­zĂ©vel, hanem gazdag törtĂ©netĂ©vel is lenyƱgöz. Ezt a receptet sokfĂ©le konyhĂĄban ĂșjraalkottĂĄk mĂĄr, de a francia bisztrĂłkban vĂĄlt igazĂĄn nĂ©pszerƱvĂ©, ahol a fokhagyma Ă©s sajt pĂĄrosĂ­tĂĄsa tökĂ©letes harmĂłniĂĄt alkotott a hideg estĂ©ken. A fokhagymĂĄt Ă©vezredek Ăłta hasznĂĄljĂĄk a gyĂłgyĂĄszatban Ă©s a gasztronĂłmiĂĄban is, mĂ­g a sajt rĂ©gĂłta az otthonos Ă­zek szimbĂłluma. A krĂ©mleves kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek titka az alap: fontos, hogy a vaj ne Ă©gjen meg, Ă©s a fokhagyma csak enyhĂ©n piruljon meg, hogy megƑrizze aromĂĄit. A rĂĄntĂĄs Ă©s a fokozatos folyadĂ©kadagolĂĄs biztosĂ­tja a csomĂłmentes, selymes ĂĄllagot. A sajt teljes felolvadĂĄsa kulcsfontossĂĄgĂș a gazdag textĂșrĂĄhoz. KĂ©pzeld el, ahogy a frissen elkĂ©szĂŒlt sajtos-fokhagymĂĄs krĂ©mleves illata betölti a konyhĂĄt, miközben odakint hƱvös szĂ©l fĂșj. Egy jĂł könyv vagy csalĂĄdi ebĂ©d mellĂ© is tökĂ©letes. HozzĂĄadhatsz pirĂ­tott szalonnĂĄt vagy egy kevĂ©s mustĂĄrt is, hogy mĂ©g kĂŒlönlegesebb legyen. Ez az Ă©tel egy valĂłdi lĂ©lekmelegĂ­tƑ, amit nem lehet megunni.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 50 g Vaj
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 30 g Liszt
⭕ 800 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 200 ml Tejszín
⭕ 150 g Reszelt sajt
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 100 g KenyĂ©rkockĂĄk (pirĂ­tott)
⭕ 5 g Petrezselyem

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy egy közepes lĂĄbasban megolvasztod a vajat közepes lĂĄngon. Ügyelj rĂĄ, hogy ne Ă©gjen meg – ha habzani kezd Ă©s enyhĂ©n barnul, az ideĂĄlis. Tipp: ha barnulni kezd, az diĂłs Ă­zt kölcsönözhet a levesnek.

    A vaj helyett hasznålhatsz olívaolajat is, ha szeretnéd, hogy a leves vegån legyen.

    2

    Add hozzĂĄ a finomra vĂĄgott fokhagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd 1-2 percig, amĂ­g illatos nem lesz. VigyĂĄzz, ne sĂŒsd tĂșl, mert keserƱvĂ© vĂĄlhat!

    A fokhagymĂĄt ne hagyd Ă©gni, mert keserƱ Ă­zt ad a levesnek. Ha tĂșl gyorsan pirul, vedd lejjebb a lĂĄngot.

    3

    SzĂłrd bele a lisztet, Ă©s keverd el gyors mozdulatokkal. KĂ©szĂ­ts vilĂĄgos rĂĄntĂĄst – ez kb. 1-2 percet vesz igĂ©nybe, Ă©s segĂ­t besƱrĂ­teni a levest.

    A råntåst folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon össze. Ha mégis csomós lesz, szƱrd åt a levest.

    4

    Fokozatosan öntsd hozzĂĄ a zöldsĂ©galaplevet, miközben folyamatosan kevered habverƑvel, hogy csomĂłmentes legyen az ĂĄllaga. Tipp: mindig lassan adagold a folyadĂ©kot, Ă­gy könnyebben tudod elkeverni.

    Ha nincs zöldségalapleved, hasznålhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. A leveskocka is jó megoldås lehet, de figyelj a sótartalmåra.

    5

    FƑzd a levest közepes lĂĄngon kb. 10 percig, amĂ­g kissĂ© besƱrƱsödik. IdƑnkĂ©nt keverd meg, nehogy leĂ©gjen.

    Ha a leves tĂșl sƱrƱ, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kis alaplevet vagy tejszĂ­nt.

    6

    Add hozzå a tejszínt, keverd el, majd szórd bele a reszelt sajtot. Folyamatos keverés mellett olvaszd bele teljesen a levesbe, hogy krémes, sima ållagot kapj.

    A tejszĂ­ntƑl a leves mĂ©g krĂ©mesebb lesz. HasznĂĄlhatsz fƑzƑtejszĂ­nt vagy habtejszĂ­nt is, a lĂ©nyeg, hogy magas zsĂ­rtartalmĂș legyen. A sajtot reszeld finomra, hogy könnyebben elolvadjon.

    7

    ÍzesĂ­tsd sĂłval Ă©s borssal. KĂłstold meg, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, finomĂ­tsd az Ă­zesĂ­tĂ©st. Tipp: egy csipet szerecsendiĂłval mĂ©g Ă­zletesebbĂ© teheted!

    A szerecsendió nagyon jól illik a sajtos levesekhez. Óvatosan adagold, mert intenzív íze van.

    8

    TĂĄlalĂĄs elƑtt pirĂ­ts meg kenyĂ©rkockĂĄkat egy serpenyƑben kevĂ©s vajon vagy olĂ­vaolajon. Ezeket szĂłrd a leves tetejĂ©re, Ă©s dĂ­szĂ­tsd aprĂ­tott petrezselyemmel.

    A kenyérkockåkat fokhagymåval is ízesítheted, ha még intenzívebb ízt szeretnél.