Sajtos-fokhagymás krémleves tálalva

Sajtos-fokhagymás krémleves

A sajtos-fokhagymás krémleves nemcsak az ízével, hanem gazdag történetével is lenyűgöz. Ezt a receptet sokféle konyhában újraalkották már, de a francia bisztrókban vált igazán népszerűvé, ahol a fokhagyma és sajt párosítása tökéletes harmóniát alkotott a hideg estéken. A fokhagymát évezredek óta használják a gyógyászatban és a gasztronómiában is, míg a sajt régóta az otthonos ízek szimbóluma. A krémleves készítésének titka az alap: fontos, hogy a vaj ne égjen meg, és a fokhagyma csak enyhén piruljon meg, hogy megőrizze aromáit. A rántás és a fokozatos folyadékadagolás biztosítja a csomómentes, selymes állagot. A sajt teljes felolvadása kulcsfontosságú a gazdag textúrához. Képzeld el, ahogy a frissen elkészült sajtos-fokhagymás krémleves illata betölti a konyhát, miközben odakint hűvös szél fúj. Egy jó könyv vagy családi ebéd mellé is tökéletes. Hozzáadhatsz pirított szalonnát vagy egy kevés mustárt is, hogy még különlegesebb legyen. Ez az étel egy valódi lélekmelegítő, amit nem lehet megunni.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
50 g Vaj
4 gerezd Fokhagyma
30 g Liszt
800 ml Zöldségalaplé
200 ml Tejszín
150 g Reszelt sajt
1 tk.
0.5 tk. Bors
100 g Kenyérkockák (pirított)
5 g Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy egy közepes lábasban megolvasztod a vajat közepes lángon. Ügyelj rá, hogy ne égjen meg – ha habzani kezd és enyhén barnul, az ideális. Tipp: ha barnulni kezd, az diós ízt kölcsönözhet a levesnek.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha szeretnéd, hogy a leves vegán legyen.

    2

    Add hozzá a finomra vágott fokhagymát, és pirítsd 1-2 percig, amíg illatos nem lesz. Vigyázz, ne süsd túl, mert keserűvé válhat!

    A fokhagymát ne hagyd égni, mert keserű ízt ad a levesnek. Ha túl gyorsan pirul, vedd lejjebb a lángot.

    3

    Szórd bele a lisztet, és keverd el gyors mozdulatokkal. Készíts világos rántást – ez kb. 1-2 percet vesz igénybe, és segít besűríteni a levest.

    A rántást folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon össze. Ha mégis csomós lesz, szűrd át a levest.

    4

    Fokozatosan öntsd hozzá a zöldségalaplevet, miközben folyamatosan kevered habverővel, hogy csomómentes legyen az állaga. Tipp: mindig lassan adagold a folyadékot, így könnyebben tudod elkeverni.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. A leveskocka is jó megoldás lehet, de figyelj a sótartalmára.

    5

    Főzd a levest közepes lángon kb. 10 percig, amíg kissé besűrűsödik. Időnként keverd meg, nehogy leégjen.

    Ha a leves túl sűrű, adj hozzá még egy kis alaplevet vagy tejszínt.

    6

    Add hozzá a tejszínt, keverd el, majd szórd bele a reszelt sajtot. Folyamatos keverés mellett olvaszd bele teljesen a levesbe, hogy krémes, sima állagot kapj.

    A tejszíntől a leves még krémesebb lesz. Használhatsz főzőtejszínt vagy habtejszínt is, a lényeg, hogy magas zsírtartalmú legyen. A sajtot reszeld finomra, hogy könnyebben elolvadjon.

    7

    Ízesítsd sóval és borssal. Kóstold meg, és ha szükséges, finomítsd az ízesítést. Tipp: egy csipet szerecsendióval még ízletesebbé teheted!

    A szerecsendió nagyon jól illik a sajtos levesekhez. Óvatosan adagold, mert intenzív íze van.

    8

    Tálalás előtt piríts meg kenyérkockákat egy serpenyőben kevés vajon vagy olívaolajon. Ezeket szórd a leves tetejére, és díszítsd aprított petrezselyemmel.

    A kenyérkockákat fokhagymával is ízesítheted, ha még intenzívebb ízt szeretnél.