Sajtos-tejszínes kelkáposztakrémleves tálalva

Sajtos-tejszínes kelkáposztakrémleves

A kelkáposzta sokáig alábecsült alapanyag volt a magyar konyhában, pedig gazdag tápértékével és kellemes, enyhén földes ízével kiváló alap krémleveshez. A sajtos-tejszínes változat a klasszikus zöldségleveseket ötvözi a modern konyha krémes, selymes textúrájával. Különösen népszerű hideg időszakban, amikor a tápláló, melengető ételek kerülnek előtérbe. Az alap ízeket a hagyma-fokhagyma páros adja, melyhez a burgonya és kelkáposzta természetes édessége társul. A tejszín lágyítja a textúrát, míg a reszelt sajt gazdag, sós karakterrel koronázza meg a levest. Ahogy a sajt lassan elolvad a forró krémlevesben, sűrű, hívogató illat lengi be a konyhát. Ez a leves tökéletes választás hétköznapi vacsorához, de különlegesebb alkalmakon is megállja a helyét. Ha extra élményt keresel, szórd meg a tetejét pirított kenyérkockával vagy kevés reszelt füstölt sajttal.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
300 g Kelkáposzta
200 g Burgonya
900 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
100 g Reszelt sajt
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kelkáposztát mosd meg, szedd leveleire, és vágd csíkokra. A burgonyát, hagymát és fokhagymát hámozd meg, majd kockázd fel. Tipp: a kelkáposzta torzsás részeit távolítsd el, mert nehezebben puhulnak meg.

    A kelkáposzta külső leveleit is felhasználhatod, ha nem túl kemények. A torzsát viszont mindenképpen távolítsd el.

    2

    Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat, majd párold üvegesre a hagymát 3-4 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig.

    Ha nincs vajad, használhatsz olívaolajat is. A lényeg, hogy a hagymát ne égesd meg.

    3

    Add hozzá a burgonyát és kelkáposztát, kevergetve pirítsd 5 percig, hogy az ízek jobban kioldódjanak.

    A pirítás segít kihozni a zöldségek ízét. Ne hagyd őket odaégni, folyamatosan kevergesd.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Ezután főzd közepes lángon kb. 20 percig, amíg minden megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. A leveskocka is jó megoldás lehet, de figyelj a sótartalmára.

    5

    Turmixold simára a levest botmixerrel, amíg krémes állagot nem kapsz. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés alaplevet vagy vizet.

    A turmixolásnál figyelj, hogy ne fröcsköljön ki a leves. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben óvatosan dolgozz a forró leves miatt.

    6

    Keverd bele a tejszínt, majd a reszelt sajtot. Add hozzá a sót, borsot, és főzd 2-3 percig, amíg a sajt teljesen elolvad a levesben.

    A sajtot fokozatosan add hozzá, hogy el tudjon olvadni. Ha a sajt kicsapódik, a leves nem lesz krémes. Használj jó minőségű, könnyen olvadó sajtot.

    7

    Tálald melegen, díszítheted extra sajttal vagy egy kevés tejszínnel a tetején. Kínálhatsz mellé fokhagymás pirítóst is.

    A leves tetejére pirított kenyérkockákat vagy krutont is szórhatsz.