Salmonberry Doughnut frissen tálalva

Salmonberry Doughnut

A Salmonberry Doughnut egy friss és ízletes desszert, amely a lazacbogyó savanykás-édes zamatát ötvözi a puha, aranybarna sült tésztával. A lazacbogyó egy Észak-Amerikában őshonos bogyós gyümölcs, amely élénk narancssárga vagy piros színéről ismert, és ízében a málnára emlékeztet. Ebben a fánkban az édes, puha tészta belsejében egy selymes, lazacbogyós lekvártöltelék rejtőzik, amely minden falatnál egy friss, gyümölcsös ízélményt nyújt. Tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy desszertként egy csésze kávé vagy tea mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
120 g Lazacbogyó lekvár
1 tk. Citromhéj (reszelve)
100 g Porcukor
0.5 tk. Fahéj
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    Fontos, hogy a száraz hozzávalókat alaposan összekeverd, mielőtt a nedveseket hozzáadnád, így egyenletesebb lesz a tészta.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej hőmérséklete legyen kézmeleg, ez segíti az élesztő aktiválódását.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    A dagasztás során a tészta legyen sima és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a fánkok kemények lesznek.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta kelesztéséhez használhatsz meleg vizet tartalmazó tálat a sütőben, vagy a radiátor közelében.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánkok szárazak lesznek sütés után.

    6

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a fánkok még könnyebbek és levegősebbek legyenek.

    7

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    A megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen a tökéletes fánkokhoz. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, a fánkok túl sok olajat szívnak magukba.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így könnyebbek lesznek.

    9

    Miután a fánkok langyosra hűltek, egy habzsák segítségével töltsd meg őket lazacbogyó lekvárral.

    Ha nincs habzsákod, használhatsz egy simítózáras zacskót is, aminek levágod az egyik sarkát.

    10

    A fánkok tetejét porcukorral és egy kevés fahéjjal hintsd meg az extra ízélmény érdekében.

    A fahéj helyett használhatsz más fűszereket is, például szerecsendiót vagy kardamomot, ízlés szerint.