Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Fontos, hogy a száraz hozzávalókat alaposan összekeverd, mielőtt a nedveseket hozzáadnád, így egyenletesebb lesz a tészta.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej hőmérséklete legyen kézmeleg, ez segíti az élesztő aktiválódását.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A dagasztás során a tészta legyen sima és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a fánkok kemények lesznek.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta kelesztéséhez használhatsz meleg vizet tartalmazó tálat a sütőben, vagy a radiátor közelében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánkok szárazak lesznek sütés után.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a fánkok még könnyebbek és levegősebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
A megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen a tökéletes fánkokhoz. Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, a fánkok túl sok olajat szívnak magukba.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így könnyebbek lesznek.
Miután a fánkok langyosra hűltek, egy habzsák segítségével töltsd meg őket lazacbogyó lekvárral.
Ha nincs habzsákod, használhatsz egy simítózáras zacskót is, aminek levágod az egyik sarkát.
A fánkok tetejét porcukorral és egy kevés fahéjjal hintsd meg az extra ízélmény érdekében.
A fahéj helyett használhatsz más fűszereket is, például szerecsendiót vagy kardamomot, ízlés szerint.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.