Salmorejo fokhagymával, hideg spanyol paradicsomos leves

Salmorejo fokhagymával

A salmorejo egy hagyományos spanyol étel, amely különösen népszerű Andalúziában. A salmorejo az egyik legismertebb hideg leves, amely friss paradicsomból, olívaolajból, fokhagymából és kenyérből készül. Az étel a meleg nyári hónapokban a spanyol konyha egyik alapvető étke, mivel egyszerűen elkészíthető és frissítő. A fokhagyma hozzáadása gazdagítja az ízeket, és egy új szintet ad a tradicionális receptnek. A salmorejo frissen, hidegen a legfinomabb, és ideális választás egy könnyű nyári étkezéshez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 db Érett paradicsom
150 g Fehér kenyér
2 gerezd Fokhagyma
4 ek. Olívaolaj
1 ek. Vinegar (bor ecet)
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
2 db Tojás
50 g Sonka

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat vágd félbe, és a magokat távolítsd el. Egy turmixgépben tedd bele a paradicsomot, a fokhagymát, az olívaolajat, a sót, borsot és a bor ecetet.

    A paradicsomokat először forrázd le és hámozd meg, hogy a leves simább legyen.

    2

    Add hozzá a fehér kenyeret, és pürésítsd simára, amíg krémes állagot nem kapsz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy a kívánt sűrűséget elérd.

    A kenyér segít sűríteni a levest, de ne hagyd, hogy túl sok kenyér kerüljön bele, hogy ne legyen túl sűrű.

    3

    A salmorejót tedd a hűtőbe, és hagyd legalább 30 percig pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

    A salmorejo a legfinomabb hidegen, ezért érdemes hűtőben pihentetni.

    4

    A tojásokat főzd meg keményre, majd vágd apró kockákra.

    A tojásokat csak 10 percig főzd, hogy ne legyenek túl kemények.

    5

    A sonkát vágd apró csíkokra, és tálald a salmorejo tetejére, együtt a főtt tojással.

    A sonkát frissen lehet a levesre szórni, hogy gazdagabb íze legyen.

    6

    Tálald a salmorejót hidegen, egy kevés olívaolajjal a tetején, és díszítsd a sonkával és tojással.

    A friss korianderrel is díszítheted, hogy még ínycsiklandóbb legyen.