Saltimbocca borjúhúsból Marsala boros szósszal, sonkával és zsályalevéllel tálalva

Saltimbocca Marsala boros mártással

A Saltimbocca Marsala boros mártással az olasz klasszikus modernizált változata, amely Szicíliából származó Marsala borral készül, gazdag és különleges ízvilágot adva az ételnek. Történeti háttér: míg a hagyományos saltimbocca a római konyhából ered, ez a változat Dél-Olaszország kedvelt alapanyagát, a Marsala bort is felhasználja, amely édeskés, dióra emlékeztető aromájával új dimenziót ad az ételnek. Technikai tanács: mindig valódi Marsala bort használj, ne helyettesítsd édes fehérborral – csak így kapod meg a várt ízhatást. Felhasználói élmény: ez a recept különleges alkalmakra is tökéletes, de gyors elkészítése miatt akár egy hétköznapi vacsorát is ünnepivé varázsol. Kínálhatod polentával, párolt zöldségekkel vagy burgonyapürével is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1020 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Borjúszelet
8 db Parmai sonka
8 db Friss zsályalevél
3 ek. Liszt
40 g Vaj
2 ek. Olívaolaj
100 ml Marsala bor
0.5 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjúszeleteket óvatosan klopfold ki vékonyra, majd enyhén sózd és borsozd meg. Minden szeletre helyezz egy szelet parmai sonkát és egy friss zsályalevelet, majd tűzd össze fogpiszkálóval.

    A zsályalevelet a sonka és a hús közé is illesztheted, így jobban megőrzi aromáját főzés közben.

    2

    A szeleteket forgasd meg enyhén lisztben, ügyelve arra, hogy ne legyen túl vastag lisztréteg rajta.

    A vékony lisztbevonat selymesebb mártást eredményez – ne lisztezd túl!

    3

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a vajat. A szeleteket sonkás oldalukkal lefelé kezd el pirítani, oldalanként 2-3 percig. Ha megsültek, vedd ki, tartsd melegen.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – inkább süsd két részletben, hogy szépen megpiruljanak.

    4

    A visszamaradt zsiradékhoz öntsd hozzá a Marsala bort, és forrald fel. Főzd 3-4 percig, hogy az alkohol elpárologjon, és a szósz kissé besűrűsödjön.

    A Marsala bor természetes édessége kiválóan kiegészíti a sós sonkát és zsályát – ne hagyd ki!

    5

    Helyezd vissza a húsokat a serpenyőbe, forgasd meg őket a szószban, majd főzd még 2-3 percig, hogy minden szelet átvegye az ízeket. Tálalás előtt távolítsd el a fogpiszkálókat.

    Tálalás előtt kanállal locsolj még a Marsala-mártásból a szeletekre – ettől lesz igazán szaftos a fogás.