Saltimbocca borjúhús pancettával és zsályával, fehérboros szósszal tálalva

Saltimbocca pancettával

A Saltimbocca pancettával az olasz klasszikus újragondolt változata, amelyben a hagyományos parmai sonka helyett karakteresebb ízű pancetta kerül a borjúszeletekre. Történeti háttér: a saltimbocca gyökerei Rómáig nyúlnak vissza, de számos régióban helyi alapanyagokat használnak a recept adaptálására. A pancetta használata Észak-Olaszországban elterjedt, ahol a füstösebb, zsírosabb hús tökéletes párost alkot a borjúval és a zsályával. Technikai tanács: a pancetta gyorsan ropogósra sül, így ne hagyd felügyelet nélkül – különösen a szeletek sonkás oldalát figyeld. Felhasználói élmény: ez az étel tökéletes hétvégi főfogás, amit akár előre is előkészíthetsz, majd tálalás előtt gyorsan készre süthetsz. Kínáld friss bagettel vagy polentával, hogy minden csepp szaftot élvezhess!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1010 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Borjúszelet
8 db Pancetta
8 db Friss zsályalevél
3 ek. Liszt
40 g Vaj
2 ek. Olívaolaj
100 ml Száraz fehérbor
0.5 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjúszeleteket klopfold ki vékonyra, sózd és borsozd meg. Minden szeletre helyezz egy pancettát és egy zsályalevelet, majd rögzítsd fogpiszkálóval.

    A pancetta vékony szeletelése elősegíti, hogy ropogósra süljön és ne váljon le a húsról.

    2

    A szeleteket enyhén lisztezd be – ez segít majd a mártás sűrítésében is.

    Használj szitát vagy rázd le a felesleges lisztet, hogy ne égjen meg a serpenyőben.

    3

    Hevítsd fel az olívaolajat és vajat egy nagy serpenyőben. A szeleteket pancettás oldalukkal lefelé kezdd sütni, majd fordítsd meg. Süsd oldalanként 2-3 percig.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – így minden szelet szép kérget kap.

    4

    Amikor megsültek, vedd ki a szeleteket, és öntsd fel a serpenyőt a fehérborral. Forrald fel, majd főzd 2-3 percig, hogy besűrűsödjön a mártás.

    A bor íze akkor lesz igazán telt, ha néhány percig hagyod forrni – így elpárolog az alkohol.

    5

    Tedd vissza a húsokat a serpenyőbe, forgasd át őket a mártásban, és főzd további 1-2 percig. Tálalás előtt vedd ki a fogpiszkálókat.

    Tálaláskor locsold meg a szeleteket a serpenyőből visszamaradt szósz egészével – ettől lesz igazán szaftos és zamatos.