Vegetáriánus saltimbocca padlizsánnal, növényi sonkával és zsályával, fehérboros szósszal tálalva

Saltimbocca vegetáriánus változatban

A Saltimbocca vegetáriánus változata azok számára készült, akik szeretnék élvezni az olasz gasztronómia klasszikus ízeit hús nélkül is. Történeti háttér: a hagyományos római recept borjúhússal és sonkával készül, de egyre népszerűbbek a húsmentes adaptációk is, főként az észak-olasz vidéki konyhában, ahol a zöldségek nagyobb szerepet kapnak. Technikai tanács: a padlizsán a borjú tökéletes helyettesítője, ha jól elő van készítve – a megfelelő szeletelés, sózás és pihentetés nélkül azonban túl lágy vagy vizes lehet. Felhasználói élmény: ez az étel ideális választás hétköznapi vacsorára vagy vendégváráshoz – friss kenyérrel vagy polentával tálalva igazán laktató, mégis könnyed fogás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Padlizsán (vastag szeletekre vágva)
8 db Vegetáriánus sonka (növényi alapú)
8 db Friss zsályalevél
3 ek. Liszt
40 g Vaj (növényi alapú vagy laktózmentes)
2 ek. Olívaolaj
100 ml Száraz fehérbor
0.5 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánszeleteket sózd be, majd 10 perc pihentetés után itasd le a kiengedett nedvességet papírtörlővel. Sózd, borsozd meg mindkét oldalukat.

    A besózás segít eltávolítani a padlizsán kesernyés ízét és a felesleges nedvességet is.

    2

    Minden padlizsánszeletre tegyél egy vegetáriánus sonkaszeletet és egy zsályalevelet, majd rögzítsd fogpiszkálóval.

    A növényi sonkát érdemes közvetlenül a padlizsánra helyezni, hogy a sütés során szépen rátapadjon.

    3

    A szeleteket lisztbe forgasd, majd rázd le a felesleget. Melegítsd fel az olívaolajat és a vajat egy nagy serpenyőben.

    A liszt segíti a kérges felület kialakulását, ami később a szósz állagát is javítja.

    4

    Süsd meg a padlizsánszeleteket sonkás oldallal lefelé kezdve 2-3 percig, majd fordítsd meg, és süsd további 2 percig. Vedd ki őket, tartsd melegen.

    Ne süsd túl a padlizsánt, különben puha lesz – elég, ha csak aranybarnára pirul.

    5

    A visszamaradt zsiradékot öntsd fel a fehérborral, forrald fel, majd főzd 2-3 percig, hogy kissé besűrűsödjön. Tedd vissza a padlizsánszeleteket, és forgasd meg őket a szószban.

    A boros szósz selymes lesz, ha a főzés végén még egy kis hideg növényi vajat keversz bele.