Saltimbocca borjúból, zsályás vajmártással, parmai sonkával tálalva, elegáns tálon

Saltimbocca zsályás vajmártással

A Saltimbocca zsályás vajmártással a hagyományos római recept egy selymes, elegáns változata, amelyben a bor helyett lágy vajmártás hozza elő a hús és a sonka természetes ízét. Történeti háttér: a saltimbocca eredetileg a Lazio régióból származik, ahol gyakran fehérboros szószban készítették. Ez a változat Észak-Olaszország vajban gazdag konyháját idézi. Technikai tanács: a vajmártás selymességét a lassú hevítés és kevés citromlé adja – ha túl magas hőfokon készül, könnyen szétválhat. Felhasználói élmény: ez az étel ideális egy gyors, mégis különleges hétvégi ebédhez vagy egy romantikus vacsorához. Tálalható egyszerű köretekkel, mint a polenta, burgonyapüré vagy zöldségpüré, hogy a húsé és a szószé maradjon a főszerep.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
970 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Borjúszelet
8 db Parmai sonka
10 db Friss zsályalevél
3 ek. Liszt
60 g Vaj
1 ek. Olívaolaj
1 ek. Citromlé
0.5 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjúszeleteket klopfold ki vékonyra, majd sózd és borsozd meg. Minden szeletre helyezz egy szelet parmai sonkát és egy zsályalevelet, majd tűzd össze fogpiszkálóval.

    A borjú húsa gyorsan átsül, ne klopfold túl vékonyra, különben kiszárad.

    2

    A szeleteket enyhén forgasd meg lisztben – csak vékony rétegben vonja be, ne legyen túl lisztes.

    A liszt majd segít a mártás sűrítésében is, és szép kérget ad a húsnak.

    3

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat 30 g vajjal. A húsokat sonkás oldallal lefelé pirítsd 2-3 percig, majd fordítsd meg és süsd még 2 percig. Vedd ki, tartsd melegen.

    A sonkás oldal legyen ropogós, de ne égesd meg – ehhez közepes láng szükséges.

    4

    A visszamaradt szaftba tedd a maradék 30 g vajat és 2 friss zsályalevelet. Olvaszd össze alacsony lángon, adj hozzá 1 ek. citromlevet és forgasd össze, míg mártás állagú nem lesz.

    Ne forrald a vajat túl – csak addig melegítsd, míg sima és selymes mártás lesz belőle.

    5

    Tálaláskor kanalazz a zsályás vajmártásból a húsokra. Frissen, melegen fogyaszd, például polenta vagy párolt zöldség mellé.

    A zsályás vajmártást közvetlenül tálalás előtt készítsd el – frissen a legfinomabb.