Sambousek ropogós tésztában, fűszeres hústöltelékkel, tálalva fűszeres olívaolajjal

Sambousek fűszeres olívaolajjal

A sambousek gyökerei a Közel-Keleten keresendők, és évszázadok óta része az arab gasztronómiának. Eredetileg húsos vagy zöldséges töltelékkel készítették, gyakran ünnepi vagy vendégváró alkalmakra. A hasonló formájú töltött tészták – mint a szambusa vagy a samosa – elterjedtek Indiától Észak-Afrikáig, de a sambousek különösen a libanoni, szír és palesztin konyhákban népszerű. Ahogy a húsos tésztabatyuk sülnek, fűszeres, meleg illatok töltik meg a konyhát. A fahéj, szerecsendió és bors kombinációja karakteres, mégis harmonikus ízvilágot hoz létre, amit a frissen sült, ropogós tészta tökéletesen kiegészít. A sambousek titka a tészta rugalmasságában és a töltelék fűszerezésében rejlik. Fontos, hogy a hús ne legyen túl zsíros, így nem áztatja el a tésztát sütés közben. Ez az étel kiváló választás vendégvárónak, meleg előételként, vagy akár piknikre is elvihető formában.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 20 perc
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt
80 ml Olívaolaj
100 ml Langyos víz
1 tk. Száraz élesztő
1 tk.
200 g Marhahús (darált)
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Fahéj
0.5 tk. Őrölt feketebors
0.25 tk. Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sót és az élesztőt. Add hozzá az olívaolajat és fokozatosan a langyos vizet, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Fedd le egy tiszta konyharuhával, és pihentesd 1 órán át meleg helyen.

    A víz ne legyen forró, mert az élesztő nem fog megkelni – legyen csak kézmeleg.

    2

    Közben készítsd el a tölteléket: a finomra vágott vöröshagymát pirítsd meg kevés olajon, majd add hozzá a darált marhahúst. Fűszerezd fahéjjal, borssal, szerecsendióval, és süsd, amíg meg nem pirul az egész keverék.

    A húst közepes lángon pirítsd, hogy ne engedjen túl sok levet és szépen karamellizálódjon.

    3

    A megkelt tésztát oszd kis gombócokra, majd lisztezett felületen nyújtsd ki őket kör alakúra, kb. 10 cm átmérőjűre.

    Ha ragadna a tészta, egy kevés olívaolajjal is megkenheted a nyújtófelületet a liszt helyett.

    4

    Minden kör közepére tegyél 1-1 evőkanál húsos tölteléket, majd hajtsd félbe, és nyomd le a széleket. Egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól zárjon.

    A szélek lezárása során figyelj arra, hogy ne kerüljön töltelék a peremre – különben szétnyílik sütéskor.

    5

    Helyezd a megtöltött sambousekeket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg őket vékonyan olívaolajjal, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    Használj ecsetet a kenéshez, így egyenletes réteget kapsz, és nem lesz olajos a tészta.

    6

    Süsd 190°C-ra előmelegített sütőben 18–20 percig, amíg a tészták aranyszínűre sülnek és ropogósak lesznek.

    Figyeld a színüket – ha már enyhén barnulnak a széleken, készen vannak!