Sambousek húsos töltelékkel, aranybarnára sült

Sambousek húsos töltelékkel

A Sambousek egy klasszikus közel-keleti étel, melyet a húsos, fűszeres töltelék tesz igazán ínycsiklandóvá. Az étel eredete az arab világ konyhájából származik, és ma már világszerte népszerű köretként vagy uzsonnaként. A sambousek hagyományosan sós töltelékkel, például darált hússal készülnek, és az egész étkezést különlegessé varázsolják. A friss fűszerek, mint a kömény és a paprika, egyedi ízt adnak a tölteléknek, miközben a ropogós tészta tökéletesen kiegészíti azt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Búzaliszt
100 ml Víz
2 ek. Olaj
1 tk.
5 g Élesztő
1 tk. Cukor
300 g Darálthús (marha vagy csirke)
2 gerezd Fokhagyma
1 db Hagyma
1 tk. Cumin (kömény)
1 tk. Paprika
2 ek. Petrezselyem
1 csipet
1 csipet Fekete bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy tálba, add hozzá a sót, élesztőt és cukrot, majd lassan adagold hozzá a vizet, és keverd össze. Gyúrd meg a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tészta ne legyen túl kemény, hogy könnyen nyújtható legyen. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vízet.

    2

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30-40 percig, amíg megkel.

    A pihenés alatt a tészta fel fog duzzadni, így könnyebben formázható lesz.

    3

    Miközben a tészta pihen, készítsd el a húsos tölteléket. A hagymát apróra vágd, a fokhagymát zúzd össze. A húsba tedd bele a fokhagymát, hagymát, köményt, paprikát, sót és borsot, majd pirítsd meg egy serpenyőben, amíg a hús teljesen meg nem sül.

    A hús ne legyen túl zsíros, hogy a töltelék ne legyen túl olajos.

    4

    Miután a hús megpuhult, add hozzá a petrezselymet és keverd jól össze.

    A friss petrezselyem élénk ízt ad a tölteléknek és szép színt is biztosít.

    5

    Miután a tészta megkelt, oszd fel 10-12 egyenlő részre, és formázz kis golyókat belőlük.

    Ha a tészta túl ragadós, lisztezett felületen dolgozz, hogy könnyebben formálható legyen.

    6

    A golyókat nyújtsd ki vékony lapokká, majd kanalazz egy evőkanál húsos tölteléket a közepére.

    Ne rakj túl sok tölteléket, hogy könnyen összetudd hajtani a sambousekot.

    7

    Hajtsd félbe a tésztát, és a széleit jól nyomd le, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.

    A széleket biztosan zárd le, különben sütés közben kinyílhatnak a sambousekok.

    8

    Hevítsd fel az olajat egy mély serpenyőben, és a sambousekokat süsd meg mindkét oldalukon, amíg aranybarnára nem sülnek.

    Az olaj hőmérséklete fontos, hogy a sambousek kívül ropogósak legyenek, de belül puhák maradjanak.