Házi baracklekvár friss, érett őszibarackból üvegbe töltve

Sárgabarack lekvár

A sárgabarack lekvár már évszázadok óta a magyar háziasszonyok egyik büszkesége, különösen a nyári szezon idején. Ezt a lekvárt gyakran régi családi receptek alapján készítik, ahol az érett, édes barackokat lassan főzik selymesre. Kenyérre kenve vagy sütemények töltelékeként egyszerűen mennyei.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
1000 g Sárgabarack
500 g Cukor
2 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, és kisebb darabokra vágjuk.

    Érdemes a barackokat alaposan átválogatni, és a sérült, foltos darabokat eltávolítani, hogy a lekvár szép és tartós legyen.

    2

    Egy nagy lábasban a sárgabarackot közepes lángon melegítjük, és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet.

    A cukor mennyiségét a barack édességéhez igazítsd. A citromlé segít a pektin felszabadulásában, ami a lekvár sűrűségét befolyásolja, és a színét is élénkíti.

    3

    Lassú tűzön főzzük, folyamatosan kevergetve, amíg a barackdarabok teljesen megpuhulnak, és a lekvár besűrűsödik (kb. 30-40 perc).

    A folyamatos keverés megakadályozza, hogy a lekvár leégjen az edény aljára. A főzési idő a barack fajtájától és érettségétől is függhet, ezért figyeljük az állagát!

    4

    Amikor elérte a kívánt állagot, botmixerrel pürésítjük, hogy sima legyen.

    Ha nem szereted a teljesen sima lekvárt, kihagyhatod ezt a lépést, vagy csak részlegesen pürésítsd.

    5

    A kész lekvárt tiszta, sterilizált üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.

    Az üvegeket forró vízzel alaposan mosd ki, majd tedd őket a sütőbe 100°C-ra kb. 10 percre, hogy sterilizáld őket. A fejjel lefelé fordítás segít a légmentes zárásban, ami növeli a lekvár eltarthatóságát.