A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, és kisebb darabokra vágjuk.
Érdemes a barackokat alaposan átválogatni, és a sérült, foltos darabokat eltávolítani, hogy a lekvár szép és tartós legyen.
Egy nagy lábasban a sárgabarackot közepes lángon melegítjük, és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet.
A cukor mennyiségét a barack édességéhez igazítsd. A citromlé segít a pektin felszabadulásában, ami a lekvár sűrűségét befolyásolja, és a színét is élénkíti.
Lassú tűzön főzzük, folyamatosan kevergetve, amíg a barackdarabok teljesen megpuhulnak, és a lekvár besűrűsödik (kb. 30-40 perc).
A folyamatos keverés megakadályozza, hogy a lekvár leégjen az edény aljára. A főzési idő a barack fajtájától és érettségétől is függhet, ezért figyeljük az állagát!
Amikor elérte a kívánt állagot, botmixerrel pürésítjük, hogy sima legyen.
Ha nem szereted a teljesen sima lekvárt, kihagyhatod ezt a lépést, vagy csak részlegesen pürésítsd.
A kész lekvárt tiszta, sterilizált üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
Az üvegeket forró vízzel alaposan mosd ki, majd tedd őket a sütőbe 100°C-ra kb. 10 percre, hogy sterilizáld őket. A fejjel lefelé fordítás segít a légmentes zárásban, ami növeli a lekvár eltarthatóságát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.