Scallop Gyoza tálalva fésűkagylós töltelékkel és szójaszószos mártogatóval

Scallop Gyoza – prémium kagylós verzió

A Scallop Gyoza a japán konyha egyik legfinomabb tengeri különlegessége, ahol a fésűkagyló édeskés, lágy húsa találkozik a klasszikus pirított tésztabatyu ropogós kérgével. A gyoza eredetileg kínai jiaozi ihletésére jelent meg Japánban, ahol egyedi módon pirítják, majd párolják – így érik el a kívül ropogós, belül szaftos állagot. A fésűkagyló önmagában is prémium alapanyag, és ebben a receptben csak néhány egyszerű hozzávalóval egészítjük ki: gyömbér, fokhagyma, újhagyma – ezek kiemelik, de nem nyomják el a kagyló természetes ízét. A szójaszósz és szezámolaj mélyebb, umamis karaktert ad, de az összhatás mégis könnyed marad. Ez a gyoza ideális választás elegáns vacsorákhoz, különleges alkalmakra vagy akár éttermi szintű otthoni élményre. Tálalható friss citrusos szósszal vagy klasszikus szójaszósszal, a végeredmény mindig kifinomult és ízletes lesz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
510 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tésztalap
200 g Fésűkagyló (scallop, apróra vágva)
1 szál Újhagyma (apróra vágva)
5 g Gyömbér (reszelt)
1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Olaj (sütéshez)
100 ml Víz (pároláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze az apróra vágott fésűkagylót az újhagymával, gyömbérrel és fokhagymával. Add hozzá a szójaszószt és a szezámolajat, majd lazán keverd össze, hogy a kagyló textúrája megmaradjon. TIPP: A fésűkagyló enyhe édessége miatt ne sózd túl a tölteléket.

    A fésűkagylót ne aprítsd túl finomra, hogy érezhető legyen a textúrája.

    2

    Tölts minden gyoza tésztalap közepére egy teáskanálnyi kagylós tölteléket. A szélét nedvesítsd meg vízzel, hajtsd félbe és csípd össze, csipkésen zárva. TIPP: Ne nyomd túl erősen, hogy ne törjön át a tészta.

    A tésztát óvatosan kezeld, mert a kagylós töltelék miatt könnyebben szakadhat.

    3

    Egy tapadásmentes serpenyőben hevíts olajat, és tedd bele a gyozákat úgy, hogy ne érjenek össze. Pirítsd 2 percig, míg az aljuk aranybarna lesz.

    Fontos a tapadásmentes serpenyő, különben leragadnak a gyozák.

    4

    Öntsd hozzá a vizet, fedd le, és párold 5 percig, amíg a kagyló teljesen átfő. Ezután vedd le a fedőt, és süsd még 1 percig ropogósra.

    A kagyló hamar megfő, ne párold túl sokáig, mert gumis lesz.

    5

    Tálald szójaszószos vagy citrusos mártogatóval, friss újhagymával megszórva. TIPP: A citruslé (pl. yuzu vagy lime) még jobban kiemeli a kagyló finom aromáját.

    A wasabi is jól illik a kagylóhoz.