Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, sót, köményt, édeskömény magot és borsot.
A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A lényeg, hogy egy karakteres ízű kenyér legyen.
Egy külön kis edényben oldd fel az élesztőt a meleg vízben, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos lesz.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem habosodik fel, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Öntsd az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, és alaposan dolgozd össze, amíg egy ragacsos tésztát nem kapsz.
A tészta ragacsos lesz, ez természetes. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert akkor kemény lesz a kenyér.
Takard le a tésztát, és hagyd pihenni meleg helyen kb. 1 órát, amíg megkel.
A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. Tedd a tálat egy radiátor közelébe vagy a sütőbe, alacsony hőfokon.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése nagyon fontos a ropogós állag eléréséhez. A sütőpapír megakadályozza, hogy a kenyér leragadjon.
A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre, majd minden darabot óvatosan lapíts ki kör alakúra (kb. 5 mm vastagságúra).
A tészta ragadós, ezért lisztezd be a kezed és a felületet, amin dolgozol.
Helyezd a tésztakorongokat a tepsire, majd hagyd őket még 10 percig pihenni.
Ez a második kelesztés segít a kenyérnek még ropogósabbá válni.
Süsd a kenyeret 20-25 percig, amíg teljesen kiszárad és ropogós nem lesz.
A sütési idő függ a sütődtől. Figyeld a kenyereket, és ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd kihűlni, majd tálald friss vajjal, sajttal vagy sonkával.
A teljesen kihűlt kenyér lesz a legropogósabb. Jól záródó dobozban tárolva sokáig friss marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.