Schüttelbrot - Dél-tiroli ropogós kenyér tálalva

Schüttelbrot - Dél-tiroli ropogós kenyér

A Schüttelbrot egy híres dél-tiroli rozskenyér, amelyet hagyományosan vékonyra nyújtva és ropogósra sütve készítenek. Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy hosszú ideig eltartható legyen, így a tiroli hegyi pásztorok számára ideális táplálék volt. Az édeskömény és a kömény hozzáadása jellegzetes aromát ad neki, amely tökéletesen illik sajtokhoz, sonkához és borokhoz. A Schüttelbrot könnyen elkészíthető otthon, és egyedi ropogós textúrája miatt világszerte népszerű.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 25 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Rozsliszt
300 ml Meleg víz
10 g
7 g Száraz élesztő
5 g Kömény
5 g Édeskömény mag
3 g Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, sót, köményt, édeskömény magot és borsot.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A lényeg, hogy egy karakteres ízű kenyér legyen.

    2

    Egy külön kis edényben oldd fel az élesztőt a meleg vízben, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem habosodik fel, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    3

    Öntsd az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, és alaposan dolgozd össze, amíg egy ragacsos tésztát nem kapsz.

    A tészta ragacsos lesz, ez természetes. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert akkor kemény lesz a kenyér.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni meleg helyen kb. 1 órát, amíg megkel.

    A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. Tedd a tálat egy radiátor közelébe vagy a sütőbe, alacsony hőfokon.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos a ropogós állag eléréséhez. A sütőpapír megakadályozza, hogy a kenyér leragadjon.

    6

    A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre, majd minden darabot óvatosan lapíts ki kör alakúra (kb. 5 mm vastagságúra).

    A tészta ragadós, ezért lisztezd be a kezed és a felületet, amin dolgozol.

    7

    Helyezd a tésztakorongokat a tepsire, majd hagyd őket még 10 percig pihenni.

    Ez a második kelesztés segít a kenyérnek még ropogósabbá válni.

    8

    Süsd a kenyeret 20-25 percig, amíg teljesen kiszárad és ropogós nem lesz.

    A sütési idő függ a sütődtől. Figyeld a kenyereket, és ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald friss vajjal, sajttal vagy sonkával.

    A teljesen kihűlt kenyér lesz a legropogósabb. Jól záródó dobozban tárolva sokáig friss marad.