Semiya payasam vermicellivel, mazsolával és pirított kesudióval tálalva

Semiya Payasam

A semiya payasam, más néven vermicelli kheer, Dél-India egyik legismertebb édessége, amelyet hagyományosan ünnepekkor, például Onam vagy Pongal idején készítenek. A recept gyökerei mélyen a dél-indiai templomi kultúrában keresendők, ahol a payasamokat áldozati édességként kínálták az isteneknek. A tej, a ghee és a cukor kombinációja a bőséget és az örömöt szimbolizálta, a kardamom pedig különleges aromájával szent jelleget kölcsönzött az ételnek. A mai modern konyhákban sem veszítette el jelentőségét – egy gyors és tápláló desszert, amelyet meleg vagy hűtött formában is fogyaszthatunk. Technikai tanács: mindig tartsd alacsony hőmérsékleten a forralás után, hogy a tej ne égjen le. Ahogy a ghee illata keveredik a pirított magvakkal, az egész konyha megtelik egy különleges, nosztalgikus aromával. Képzeld el, ahogy a frissen főzött payasam illata betölti a házat, miközben egy ünnepi családi étkezés előkészületei zajlanak – egy igazán meghitt és gazdag pillanat az év bármely napján.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Vermicelli
1000 ml Teljes tej
100 g Cukor
2 ek. Ghee (tisztított vaj)
0.5 tk. Kardamom
15 db Kesudió
15 db Mazsola

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy mélyebb lábasban melegíts fel 1 evőkanál gheét közepes lángon. Add hozzá a vermicellit, és pirítsd világos aranyszínűre, miközben folyamatosan kevered, hogy ne égjen meg.

    A pirítás fokozza a vermicelli ízét – ne hagyd túl sötétre, mert keserű lehet!

    2

    Öntsd hozzá a tejet, és forrald fel. Amint felforrt, vedd lejjebb a lángot, és főzd 10-12 percig, amíg a vermicelli megpuhul és a tej kissé besűrűsödik.

    Használj vastag falú edényt, így elkerülheted a leégést főzés közben.

    3

    Keverd hozzá a cukrot és a porrá tört kardamomot. Főzd további 3-4 percig, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    A cukor hozzáadását mindig a végére időzítsd, így nem csapja ki a tejet.

    4

    Közben egy kis serpenyőben melegítsd fel a maradék 1 evőkanál gheét, pirítsd meg benne a kesudiókat aranybarnára, majd dobd hozzá a mazsolát is, és pirítsd, amíg felpuffad.

    Külön pirítva intenzívebb ízt adnak a payasamnak – ne égesd meg, csak világosra pirítsd!

    5

    Öntsd a pirított magokat és mazsolát a kész payasam tetejére, óvatosan keverd el, majd vedd le a tűzről. Melegen vagy hidegen is tálalható.

    Ha sűrűbbre szeretnéd, hagyd állni tálalás előtt 15 percet – a vermicelli tovább sűríti az állagot.