Semiya payasam vermicellivel, mazsolåval és pirított kesudióval tålalva

Semiya Payasam

A semiya payasam, mĂĄs nĂ©ven vermicelli kheer, DĂ©l-India egyik legismertebb Ă©dessĂ©ge, amelyet hagyomĂĄnyosan ĂŒnnepekkor, pĂ©ldĂĄul Onam vagy Pongal idejĂ©n kĂ©szĂ­tenek. A recept gyökerei mĂ©lyen a dĂ©l-indiai templomi kultĂșrĂĄban keresendƑk, ahol a payasamokat ĂĄldozati Ă©dessĂ©gkĂ©nt kĂ­nĂĄltĂĄk az isteneknek. A tej, a ghee Ă©s a cukor kombinĂĄciĂłja a bƑsĂ©get Ă©s az örömöt szimbolizĂĄlta, a kardamom pedig kĂŒlönleges aromĂĄjĂĄval szent jelleget kölcsönzött az Ă©telnek. A mai modern konyhĂĄkban sem veszĂ­tette el jelentƑsĂ©gĂ©t – egy gyors Ă©s tĂĄplĂĄlĂł desszert, amelyet meleg vagy hƱtött formĂĄban is fogyaszthatunk. Technikai tanĂĄcs: mindig tartsd alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten a forralĂĄs utĂĄn, hogy a tej ne Ă©gjen le. Ahogy a ghee illata keveredik a pirĂ­tott magvakkal, az egĂ©sz konyha megtelik egy kĂŒlönleges, nosztalgikus aromĂĄval. KĂ©pzeld el, ahogy a frissen fƑzött payasam illata betölti a hĂĄzat, miközben egy ĂŒnnepi csalĂĄdi Ă©tkezĂ©s elƑkĂ©szĂŒletei zajlanak – egy igazĂĄn meghitt Ă©s gazdag pillanat az Ă©v bĂĄrmely napjĂĄn.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 100 g Vermicelli
⭕ 1000 ml Teljes tej
⭕ 100 g Cukor
⭕ 2 ek. Ghee (tisztított vaj)
⭕ 0.5 tk. Kardamom
⭕ 15 db Kesudió
⭕ 15 db Mazsola

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy mĂ©lyebb lĂĄbasban melegĂ­ts fel 1 evƑkanĂĄl gheĂ©t közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ a vermicellit, Ă©s pirĂ­tsd vilĂĄgos aranyszĂ­nƱre, miközben folyamatosan kevered, hogy ne Ă©gjen meg.

    A pirĂ­tĂĄs fokozza a vermicelli Ă­zĂ©t – ne hagyd tĂșl sötĂ©tre, mert keserƱ lehet!

    2

    Öntsd hozzĂĄ a tejet, Ă©s forrald fel. Amint felforrt, vedd lejjebb a lĂĄngot, Ă©s fƑzd 10-12 percig, amĂ­g a vermicelli megpuhul Ă©s a tej kissĂ© besƱrƱsödik.

    HasznĂĄlj vastag falĂș edĂ©nyt, Ă­gy elkerĂŒlheted a leĂ©gĂ©st fƑzĂ©s közben.

    3

    Keverd hozzĂĄ a cukrot Ă©s a porrĂĄ tört kardamomot. FƑzd tovĂĄbbi 3-4 percig, amĂ­g a cukor teljesen feloldĂłdik.

    A cukor hozzĂĄadĂĄsĂĄt mindig a vĂ©gĂ©re idƑzĂ­tsd, Ă­gy nem csapja ki a tejet.

    4

    Közben egy kis serpenyƑben melegĂ­tsd fel a maradĂ©k 1 evƑkanĂĄl gheĂ©t, pirĂ­tsd meg benne a kesudiĂłkat aranybarnĂĄra, majd dobd hozzĂĄ a mazsolĂĄt is, Ă©s pirĂ­tsd, amĂ­g felpuffad.

    KĂŒlön pirĂ­tva intenzĂ­vebb Ă­zt adnak a payasamnak – ne Ă©gesd meg, csak vilĂĄgosra pirĂ­tsd!

    5

    Öntsd a pirĂ­tott magokat Ă©s mazsolĂĄt a kĂ©sz payasam tetejĂ©re, Ăłvatosan keverd el, majd vedd le a tƱzrƑl. Melegen vagy hidegen is tĂĄlalhatĂł.

    Ha sƱrƱbbre szeretnĂ©d, hagyd ĂĄllni tĂĄlalĂĄs elƑtt 15 percet – a vermicelli tovĂĄbb sƱrĂ­ti az ĂĄllagot.