Semla kókuszos krémmel, porcukorral megszórva, aranybarna buciban tálalva

Semla kókuszos krémmel

A semla hagyományos svéd édesség, amelyet hagyományosan a húshagyókeddhez kötnek. Eredetileg mandulás töltelékkel készült, de a modern konyha kreativitása új ízeket is megenged. A kókuszos változat egy trópusi ihletésű csavar, amely a klasszikus skandináv édességet új szintre emeli. A puha, frissen sült buci és a könnyű, kókuszos tejszínhab együttese nemcsak ízben, hanem látványban is lenyűgöző. Ahogy a tejszínbe kevert kókusz finoman roppan a szájban, a semla minden harapása ünneppé válik. Technikai tipp: A krém állaga akkor lesz tökéletes, ha a tejszínt keményre vered, és utána finoman kevered hozzá a kókuszt – így nem esik össze. Tökéletes választás vendégváróként, vasárnapi családi desszertként vagy téli délutáni finomságként. Kipróbálhatod akár málnalekvárral is egy különleges változathoz.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
250 ml Tej
25 g Élesztő (friss)
60 g Cukor
1 db Tojás
75 g Vaj
1 tk.
300 ml Habtejszín
80 g Kókuszreszelék
2 ek. Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, majd adj hozzá 1 teáskanál cukrot. Keverd el és hagyd állni 10 percet, míg felfut – ez azt jelzi, hogy az élesztő aktív.

    Soha ne használd túl meleg tejet, mert az elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot és sót. Add hozzá a tojást és az élesztős tejet, végül az olvasztott vajat. Dolgozd össze sima, rugalmas tésztává.

    Használj dagasztógépet, ha van – gyorsítja a folyamatot és egyenletesebb tésztát eredményez.

    3

    Takarva, langyos helyen keleszd a tésztát 45-60 percig, amíg kétszeresére nő. Ez idő alatt a gluténhálózat kialakul, ami levegőssé teszi a tésztát.

    Helyezd a tálat egy enyhén meleg sütőbe (világítással), ahol huzatmentesen kelhet.

    4

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, és oszd 10 egyenlő részre. Gömbölyítsd a darabokat feszesre, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Pihentesd még 30 percet.

    A feszes gömbök szebben sülnek és megtartják a formájukat.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Kend meg a bucik tetejét felvert tojással, majd süsd 15-18 percig, míg aranybarna nem lesz. Hűtsd ki teljesen.

    Ha nem vagy biztos benne, hogy átsült, vágj ketté egyet ellenőrzésként.

    6

    Vágd le a bucik tetejét, és vájd ki a belsejük egy részét. A kivájt részt nem használjuk fel ennél a verziónál.

    Használj kis kiskanalat és dolgozz óvatosan, hogy ne sérüljön a buci fala.

    7

    Verd fel a habtejszínt kemény habbá, majd forgasd bele a kókuszreszeléket. Töltsd meg ezzel a krémmel a bucikat, csillagcsöves nyomózsákkal adagolva.

    A tejszín akkor ideális, ha legalább 30%-os zsírtartalmú, különben nem verődik fel rendesen.

    8

    Helyezd vissza a levágott kalapokat a tetejére, és szórd meg porcukorral.

    Szitán keresztül szórd a porcukrot, így egyenletes és esztétikus lesz a végeredmény.