Semla marcipános változat, porcukorral megszórt tejszínes sütemény rusztikus tálalásban

Semla marcipános változat

A Semla eredetileg a skandináv országok hagyományos édessége, amelyet húshagyó kedd előtt fogyasztottak, főként Svédországban és Finnországban. Történeti háttér: A szó a latin „simila” szóból ered, ami finomlisztet jelent. A középkorban még csak egyszerű zsemleként ették, majd a 18–19. századtól kezdve krémes töltelékkel és tejszínhabbal gazdagodott. A marcipános változat különösen népszerű a modern svéd háztartásokban. Technikai tanács: A tésztába kevert kardamom adja meg az autentikus ízt, míg a házi marcipános töltelék kellemesen édes és diós. Érzelmi felvezetés: A frissen sült, vaníliás illatú bucik, a lágy tejszínhab és a mandulás krém együtt tökéletes harmóniát alkotnak – minden falat egy kis ünnep. Ez az édesség nemcsak farsang idején, hanem bármikor különleges meglepetés lehet a családnak.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
3840 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Búzaliszt
300 ml Tej
25 g Friss élesztő
80 g Cukor
100 g Vaj
1 db Tojás
1 tk. Őrölt kardamom
0.5 tk.
200 g Marcipánmassza
300 ml Tejszín
1 ek. Vaníliás cukor
1 ek. Porcukor a szóráshoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, hogy felfusson.

    Az élesztő akkor aktív, ha a tej tetején habos réteg jelenik meg – ha ez nem történik meg, kezdd újra!

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, kardamomot és sót. Add hozzá az élesztős tejet, az enyhén felvert tojást és az olvasztott vajat, majd dagaszd sima, rugalmas tésztává.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad az ujjadhoz.

    3

    Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    Télen helyezd a tálat langyos sütőbe vagy fűtőtest közelébe a gyorsabb kelés érdekében.

    4

    Gyúrd át a megkelt tésztát, majd oszd 12 egyenlő részre. Formázz belőlük gombócokat, helyezd sütőpapíros tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percet.

    A gombócokat távol helyezd el egymástól, mert sülés közben megnőnek.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A bucikat kend le egy kevés tejjel vagy felvert tojással, majd süsd őket 12–15 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A kész bucik akkor jók, ha megkopogtatva üreges hangot adnak.

    6

    Hagyd kihűlni a bucikat, majd vágj le a tetejükből egy kis sapkát. A belsejükből kanalazz ki egy kis darabot, és keverd össze a marcipánmasszával, szükség szerint kevés tejjel lágyítsd.

    A marcipánmasszát robotgépben is keverheted, hogy teljesen sima legyen.

    7

    Töltsd vissza a marcipános tölteléket a bucikba. Verd fel a tejszínt a vaníliás cukorral, és nyomózsák segítségével halmozd a töltelékre. Tedd vissza a tetejüket, és szórd meg porcukorral.

    A friss tejszínt ne verd túl keményre – így könnyebb lesz formázni, és nem esik össze.