Langyosítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt. Adj hozzá 1 teáskanál cukrot, keverd el, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut. Ez az élesztő aktiválásához szükséges.
Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen forró, mert az elpusztítja az élesztőt!
Keverd össze a lisztet, maradék cukrot és sót egy nagy tálban. Add hozzá a tojást, majd az élesztős keveréket is. Dolgozd össze, végül add hozzá az olvasztott, de már nem forró vajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.
Ha túl ragacsos a tészta, kevés lisztet szórj hozzá, de ne túl sokat, különben kiszárad.
Fedd le a tésztát, és langyos helyen keleszd 45-60 percig, amíg kétszeresére nő. Ez idő alatt a tészta levegős és könnyű lesz.
Tedd a tálat egy tiszta konyharuhával lefedve a sütőbe a világítással – ideális kelesztési hőmérsékletet ad.
Miután megkelt, borítsd lisztezett felületre, és oszd 10 egyforma részre. Formázz sima, feszes gömböket. Helyezd őket sütőpapíros tepsire, és hagyd újra kelni 30 percig.
A tészta felülete akkor ideális, ha sima, feszes és nem repedezett.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A megkelt bucik tetejét kend meg felvert tojással, majd süsd őket 15-18 percig, míg aranybarnák lesznek. Hagyd teljesen kihűlni.
Ha alulról megkopogtatva üreges hangot ad, akkor átsült.
Vágd le óvatosan a bucik tetejét, és egy kanállal kissé vájd ki a belsejüket. A kivájt részeket nem használjuk fel ebben a verzióban.
Éles késsel dolgozz, hogy ne sértsd meg a puha belsőt.
Tölts a kivájt mélyedésbe kb. 1 evőkanál mogyorókrémet. Verd fel a tejszínt kemény habbá, majd nyomózsák segítségével adagold a mogyorókrém tetejére.
Használj csillagcsöves habzsákot a látványos tálaláshoz.
Tedd vissza a levágott kalapokat a tejszínhabra, és szórd meg porcukorral a tetejüket.
Szitáld a porcukrot, hogy egyenletesen oszoljon el és ne tapadjon össze.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.