Semla vaníliás krémmel tálalva

Semla vaníliás krémmel

A Semla a svéd konyha egyik legismertebb édessége, amely eredetileg húsvéti és farsangi ünnepi ételként vált ismertté. Az édesség alapja egy puha, édes tészta, amelyet vaníliás krémmel töltenek meg, és porcukorral hintenek meg. A Semla tradicionálisan tejszínhabbal is készülhet, de a vaníliás krém egy finom alternatívát kínál, amely még gazdagabbá teszi az ízeket. A Semla története az 1500-as évekre nyúlik vissza, és mára már egy klasszikus svéd kávé édességgé vált.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Tönkölyliszt
75 g Cukor
25 g Élesztő
250 ml Tej
1 db Tojás
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
50 g Olvasztott vaj
200 ml Tejszín
1 cs. Vaníliás pudingpor
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tönkölylisztet szitáld át egy nagy tálba. Az élesztőt keverd el a langyos tejben, és hagyd pihenni 5 percig.

    Használj friss élesztőt a puha tésztához, és ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró, különben az élesztő elpusztulhat.

    2

    A pihenő élesztőt öntsd a liszthez, add hozzá a cukrot, tojást, vaníliás cukrot és a sót. Kézzel vagy géppel dolgozd össze, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A tészta akkor van kész, ha nem ragad, és könnyen formázható.

    3

    A tésztát takard le, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg duplájára nő.

    Ha gyorsabban szeretnéd kelni, egy langyos, párás helyen tedd a tésztát pihenni.

    4

    Amikor a tészta megkelt, oszd el kis gombócokra, és formázd őket buci alakúra. Tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni 20-30 percig.

    Ne aggódj, ha a gombócok nem teljesen egyformák, a sütés során egyenlőre nőnek.

    5

    Előmelegített, 180°C-os sütőben süsd a bunyikat 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütés során ne nyisd ki túl hamar a sütő ajtaját, hogy a bunyik szépen megkeljenek.

    6

    Míg a buci sül, készítsd el a vaníliás krémet. A tejszínt melegítsd fel, majd keverd bele a vaníliás pudingport és a porcukrot. Folyamatosan keverve főzd, amíg besűrűsödik.

    A vaníliás krém sűrítéséhez ügyelj arra, hogy ne főzd túl, mert akkor túlságosan kemény lesz.

    7

    Amikor a buci kihűlt, vágd fel őket, és töltsd meg a vaníliás krémmel.

    A töltött bunyik akkor a legfinomabbak, ha nem túl sokáig vársz a tálalással, hogy megőrizzék frissességüket.

    8

    A vaníliás bunyikat tálald porcukorral meghintve, és élvezd a finom, puha édességet!

    A tálalás előtt egy kis extra vaníliás cukorral megszórva még ínycsiklandóbb lesz.