SertésszƱz tejszínes gombaszósszal tålalva

SertésszƱz tejszínes gombaszósszal

A sertĂ©sszƱz tejszĂ­nes gombaszĂłsszal egy igazi klasszikus fogĂĄs, amelyet a szaftos, omlĂłs hĂșs Ă©s a krĂ©mes, Ă­zgazdag gombamĂĄrtĂĄs tesz kĂŒlönlegessĂ©. Ez az Ă©tel nemcsak a magyar konyha kedvence, hanem vilĂĄgszerte nĂ©pszerƱ a hĂșs Ă©s mĂĄrtĂĄs tökĂ©letes harmĂłniĂĄjĂĄnak köszönhetƑen. Ahogy a gomba pirul a serpenyƑben, a fokhagyma Ă©s a fehĂ©rbor illata fokozatosan ĂĄtjĂĄrja a konyhĂĄt, megteremtve az Ă©tel gazdag, elegĂĄns aromĂĄjĂĄt. A szaftos sertĂ©sszƱz pedig tökĂ©letesen magĂĄba szĂ­vja a mĂĄrtĂĄs krĂ©mes Ă­zeit, Ă­gy minden falat egy Ă©lmĂ©ny. Ez az Ă©tel tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs egy kĂŒlönleges ebĂ©dhez vagy vacsorĂĄhoz, amelyet akĂĄr ĂŒnnepi alkalmakra is elkĂ©szĂ­thetĂŒnk. FƑtt burgonyĂĄval, rizzsel vagy akĂĄr friss salĂĄtĂĄval tĂĄlalva garantĂĄltan mindenkit lenyƱgöz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 600 g SertĂ©sszƱz
⭕ 30 g Vaj
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 2 tk. Só
⭕ 1 tk. Bors
⭕ 300 g Gomba (csiperke vagy vargánya)
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 250 ml Tejszín (30%-os)
⭕ 1 csokor Friss petrezselyem
⭕ 100 ml FehĂ©rbor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertĂ©sszĂŒzet tisztĂ­tsd meg a hĂĄrtyĂĄktĂłl, majd vĂĄgd kb. 3-4 cm vastag szeletekre. SĂłzd, borsozd meg mindkĂ©t oldalĂĄt.

    A hĂĄrtyĂĄk eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄval a hĂșs puhĂĄbb Ă©s omlĂłsabb lesz. A szeleteket Ă©rdemes sĂŒtĂ©s elƑtt kissĂ© lapĂ­tani, hogy egyenletesebben sĂŒljenek.

    2

    Egy serpenyƑben forrĂłsĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat Ă©s a vajat. A sertĂ©sszƱz szeleteket sĂŒsd 2-3 percig mindkĂ©t oldalon, amĂ­g aranybarna kĂ©rget kapnak.

    Fontos, hogy a serpenyƑ elĂ©g forrĂł legyen, hogy a hĂșs gyorsan kĂ©rget kapjon, Ă©s ne fƑjön meg. Ne tegyĂ©l tĂșl sok szeletet egyszerre a serpenyƑbe, mert lehƱti az olajat.

    3

    A megsĂŒlt hĂșst vedd ki a serpenyƑbƑl, Ă©s tedd fĂ©lre pihenni egy tĂĄnyĂ©rra.

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a hĂșs szaftosabb maradjon, mert a szaftok visszaszĂ­vĂłdnak a rostokba.

    4

    Ugyanabban a serpenyƑben pĂĄrold meg az aprĂłra vĂĄgott vöröshagymĂĄt, majd add hozzĂĄ a zĂșzott fokhagymĂĄt Ă©s a szeletelt gombĂĄt. PirĂ­tsd 5-6 percig, amĂ­g a gomba levet ereszt Ă©s megpuhul.

    A hagymĂĄt alacsony lĂĄngon pĂĄrold, hogy ne Ă©gjen meg. A gombĂĄt csak akkor add hozzĂĄ, amikor a hagyma mĂĄr ĂŒveges.

    5

    Öntsd fel a fehĂ©rborral, Ă©s hagyd 2 percig pĂĄrologni, hogy az alkohol elillanjon, majd add hozzĂĄ a tejszĂ­nt Ă©s keverd össze.

    A szĂĄraz fehĂ©rbor a legjobb vĂĄlasztĂĄs ehhez az Ă©telhez. Ha nincs fehĂ©rborod, hasznĂĄlhatsz alaplevet is. A tejszĂ­nt forralĂĄs utĂĄn vedd lejjebb a hƑfokot, hogy ne csapĂłdjon ki.

    6

    Tedd vissza a sertĂ©sszƱz szeleteket a serpenyƑbe, Ă©s fƑzd alacsony lĂĄngon tovĂĄbbi 5 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek Ă©s a hĂșs teljesen ĂĄtfƑjön.

    Fontos, hogy a hĂșs teljesen ĂĄtfƑjön, de ne szĂĄradjon ki. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s alaplevet vagy tejszĂ­nt.

    7

    SzĂłrd meg friss petrezselyemmel, Ă©s tĂĄlald fƑtt burgonyĂĄval, rizzsel vagy friss salĂĄtĂĄval.

    A friss petrezselyem feldobja az étel ízét és kinézetét. Tålalåskor kínålhatsz mellé egy kevés reszelt parmezånt is.