Sertéstarja gombás rizottóval tálalva

Sertéstarja gombás rizottóval

A sertéstarja gombás rizottóval egy igazi különlegesség, amely az olasz konyha ízeit kombinálja a tradicionális húsételekkel. A szaftos, tökéletesen átsült sertéstarja kiválóan harmonizál a krémes gombás rizottóval, amely az arborio rizs és a parmezán kombinációjának köszönhetően különleges ízvilágot nyújt. Ez az étel tökéletes választás, ha egy elegáns, mégis könnyen elkészíthető fogással szeretnéd lenyűgözni családodat vagy vendégeidet.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Sertéstarja
2 tk.
1 tk. Fekete bors
3 ek. Olívaolaj
50 g Vaj
200 g Arborio rizs
200 g Csiperke gomba
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
750 ml Zöldségalaplé
50 g Parmezán sajt
10 g Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a sertéstarját: tisztítsd meg, sózd és borsozd mindkét oldalát.

    A tarját sütés előtt érdemes legalább 30 perccel kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Így egyenletesebben sül meg.

    2

    Egy serpenyőben forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és süsd meg a tarját mindkét oldalán 4-5 percig, amíg aranybarna nem lesz. Tedd félre pihenni.

    A tarját ne szúrd meg sütés közben, mert kifolyik a leve és kiszárad. A pihentetés azért fontos, hogy a hús ne engedje ki a levét a rizottóban.

    3

    Készítsd el a rizottót: aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsd meg 1 evőkanál olívaolajon és vajon közepes lángon.

    A rizottóhoz érdemes alacsony lángon kezdeni a hagymák pirítását, hogy ne égjenek meg. A vaj gazdagabb ízt ad a rizottónak.

    4

    Add hozzá a szeletelt csiperkegombát, és pirítsd 5 percig, amíg megpuhul. Add hozzá az Arborio rizst, és keverd össze, hogy a rizsszemeket bevonja az olaj és a vaj.

    A gombát ne sózd meg a pirítás elején, mert akkor sok levet enged. Az Arborio rizs a rizottóhoz legalkalmasabb rizsfajta, mert sok keményítőt tartalmaz, ami krémes állagot biztosít.

    5

    Lassan adagold hozzá a zöldségalaplét, merőkanalanként. Minden adag alaplé után kevergesd, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Ismételd meg, amíg a rizs krémes állagú és puha lesz, körülbelül 20 perc alatt.

    Fontos, hogy az alaplé forró legyen, mert a hideg alaplé leállítja a főzési folyamatot. A rizottót folyamatosan kevergetni kell, hogy a rizs egyenletesen főjön meg és krémes állagú legyen.

    6

    Keverd bele a reszelt parmezánt és az apróra vágott friss petrezselymet. Ízlés szerint sózd és borsozd.

    A parmezán helyett használhatsz más kemény sajtot is, például Grana Padanot. A petrezselyem helyett használhatsz más friss fűszernövényt is, például bazsalikomot.

    7

    Tálaláskor helyezd a sült sertéstarját a tányérra, mellé a gombás rizottót, és díszítsd friss petrezselyemmel.

    A rizottót azonnal tálald, mert állás közben besűrűsödik. A tálaláskor locsolhatsz rá egy kevés olívaolajat is.