Készítsd elő a sertéstarját: tisztítsd meg, sózd és borsozd mindkét oldalát.
A tarját sütés előtt érdemes legalább 30 perccel kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Így egyenletesebben sül meg.
Egy serpenyőben forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és süsd meg a tarját mindkét oldalán 4-5 percig, amíg aranybarna nem lesz. Tedd félre pihenni.
A tarját ne szúrd meg sütés közben, mert kifolyik a leve és kiszárad. A pihentetés azért fontos, hogy a hús ne engedje ki a levét a rizottóban.
Készítsd el a rizottót: aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsd meg 1 evőkanál olívaolajon és vajon közepes lángon.
A rizottóhoz érdemes alacsony lángon kezdeni a hagymák pirítását, hogy ne égjenek meg. A vaj gazdagabb ízt ad a rizottónak.
Add hozzá a szeletelt csiperkegombát, és pirítsd 5 percig, amíg megpuhul. Add hozzá az Arborio rizst, és keverd össze, hogy a rizsszemeket bevonja az olaj és a vaj.
A gombát ne sózd meg a pirítás elején, mert akkor sok levet enged. Az Arborio rizs a rizottóhoz legalkalmasabb rizsfajta, mert sok keményítőt tartalmaz, ami krémes állagot biztosít.
Lassan adagold hozzá a zöldségalaplét, merőkanalanként. Minden adag alaplé után kevergesd, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Ismételd meg, amíg a rizs krémes állagú és puha lesz, körülbelül 20 perc alatt.
Fontos, hogy az alaplé forró legyen, mert a hideg alaplé leállítja a főzési folyamatot. A rizottót folyamatosan kevergetni kell, hogy a rizs egyenletesen főjön meg és krémes állagú legyen.
Keverd bele a reszelt parmezánt és az apróra vágott friss petrezselymet. Ízlés szerint sózd és borsozd.
A parmezán helyett használhatsz más kemény sajtot is, például Grana Padanot. A petrezselyem helyett használhatsz más friss fűszernövényt is, például bazsalikomot.
Tálaláskor helyezd a sült sertéstarját a tányérra, mellé a gombás rizottót, és díszítsd friss petrezselyemmel.
A rizottót azonnal tálald, mert állás közben besűrűsödik. A tálaláskor locsolhatsz rá egy kevés olívaolajat is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.