Shahi Tukda, édes mandulával és rózsavíz ízesítéssel tálalva

Shahi Tukda mandulával

A Shahi Tukda egy hagyományos indiai édesség, amelyet különböző régiókban különböző módokon készítenek. Az alapja pirított kenyér, amelyet tejszínes, édes sziruppal átitatnak, és gyakran díszítenek mandulával. Az étel mélyen gyökerezik az indiai királyi konyhában, ahol gazdag, ínycsiklandó édességként szolgáltak fel ünnepi alkalmakkor. A rózsavíz és sáfrány gazdagítják az ízét, míg a mandula és a szárított rózsaszirom egyedi textúrát és színt ad az ételnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 szelet Fehér kenyér
500 ml Tej
100 g Cukor
100 ml Tejszín
50 g Mandula
200 ml Víz
1 ek. Rózsavíz
0.25 tk. Sáfrány
3 ek. Ghee (tisztított vaj)
1 rúd Fahéj
1 tk. Szárított rózsaszirom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kenyérszeleteket vágd le a héjukról, és pirítsd meg őket ghee-ben (tisztított vaj). A kenyér szeleteket aranybarnára süsd, majd tedd félre őket.

    A pirított kenyér legyen ropogós, hogy ne ázzon el túl gyorsan a szirupban.

    2

    A tejben oldd fel a cukrot, majd add hozzá a tejszínt és a rózsavizet. Főzd a keveréket alacsony hőmérsékleten, amíg egy kis szirup állagot nem kap.

    A tejnek ne forrjon, hanem csak melegedjen fel, hogy ne égjen meg, és ne váljon túlságosan sűrűvé.

    3

    A sáfrányt oldd fel egy evőkanál meleg vízben, majd add hozzá a tejhez, hogy a szirup gyönyörű színt kapjon.

    A sáfrány nemcsak színt ad, hanem gazdag ízt is, ezért érdemes vele óvatosan bánni.

    4

    A pirított kenyérszeleteket helyezd el egy tálban, és öntsd rá a kész szirupot, hogy a kenyér megszívja a folyadékot.

    A szirupot lassan, egyenletesen öntsd rá a kenyérre, hogy minden szelet egyenletesen átitatódjon.

    5

    A mandulát szeleteld vékonyra, majd egy serpenyőben, ghee-ben pirítsd meg. Tedd félre.

    A mandulát ne pirítsd túl, mert gyorsan megéghet. Csak egy enyhe aranybarna színt kapjon.

    6

    Tálald a Shahi Tukdát pirított mandulával a tetején, és díszítsd szárított rózsaszirommal, ha szeretnéd.

    A rózsaszirom friss, virágos ízt ad az ételnek, így érdemes frissen tálalni.