Shoyu ramen szójaszószos alaplével és feltétekkel

Shoyu Ramen (szójaszószos alaplé)

A ramen Japán egyik legismertebb és legkedveltebb étele, eredete a kínai tésztalevesek világába nyúlik vissza, de mára szinte minden japán tartománynak megvan a maga változata. A Shoyu Ramen – vagyis szójaszószos alapú ramen – Tokióból származik, és a legelterjedtebb típusok közé tartozik. Ahogy az alaplé lassan rotyog a gyömbérrel, fokhagymával és szójaszósszal, a konyhát átjárja az umami gazdag illata. A pirított hús és a lágy tojás tökéletes kiegészítője a sós, mégis lágy tésztalevesnek. A tökéletes ramen titka a megfelelően fűszerezett alaplé és a külön-külön előkészített feltétek. Az alaplét érdemes hosszabb ideig főzni, hogy igazán mély ízeket kapjunk, míg a tésztát csak közvetlenül tálalás előtt főzzük meg. Ez a recept ideális, ha autentikus japán ízekre vágysz otthon is. Tálalhatod bambuszrüggyel, wakaméval vagy egy kis chiliolajjal is, ha pikánsabb verziót szeretnél.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2031 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Ramen tészta
1000 ml Csirkealaplé
80 ml Szójaszósz
20 g Gyömbér
10 g Fokhagyma
2 db Tojás
300 g Sertéshús (pl. hasaalja)
30 g Újhagyma
10 ml Szezámolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkealaplevet öntsd egy lábasba, add hozzá a szójaszószt, felszeletelt gyömbért és zúzott fokhagymát. Forrald fel, majd alacsony lángon főzd 20 percig. Tipp: szűrd le az alaplevet, ha sima levest szeretnél.

    A legjobb íz érdekében használj házi csirkealaplevet. Ha nincs időd, jó minőségű bolti alaplé is megteszi. A gyömbért és a fokhagymát ne aprítsd túl finomra, hogy könnyen el tudd távolítani szűréskor, ha szeretnéd.

    2

    A sertéshúst szeleteld fel, és forró serpenyőben kevés szezámolajon pirítsd meg, amíg aranybarna és puha lesz. Tipp: ha időd engedi, lassan süsd vagy párold, így szaftosabb lesz.

    A sertéshús legyen vékonyra szeletelve, hogy gyorsan megpuhuljon. Használj magas hőfokot a pirításhoz, hogy kérges legyen a külseje, de belül szaftos maradjon. A karaj vagy a tarja is jól működik.

    3

    A tojásokat főzd lágyra (kb. 6 perc), majd hideg vízben hűtsd le, hámozd meg és vágd félbe. Tipp: adj a főzővízhez egy kevés ecetet, így könnyebb lesz meghámozni.

    A tojásokat óvatosan tedd a forrásban lévő vízbe, hogy ne repedjenek meg. A jeges vizes hűtés azonnal megállítja a főzést, így a sárgája tökéletesen lágy marad. A meghámozáshoz kezdd a tojás tompábbik végénél.

    4

    A ramen tésztát főzd meg a csomagoláson leírtak szerint, majd szűrd le. Tipp: ne főzd túl, mert a forró alaplében még puhulni fog.

    A ramen tésztát közvetlenül tálalás előtt főzd meg, hogy ne ragadjon össze. Ha mégis összeragadna, öblítsd le hideg vízzel. A főzővizet ne sózd, mert a tészta így könnyebben túlfő.

    5

    A tálaláshoz helyezz ramen tésztát egy tálba, önts rá az ízesített alapléből, majd tedd rá a pirított sertéshúst, félbevágott tojást és apróra vágott újhagymát. Tipp: frissen tálalva a legfinomabb – ha előre készíted, a hozzávalókat külön tárold.

    A tálaláshoz melegítsd fel a tálakat, hogy a leves tovább maradjon forró. Díszítheted még a ramenet nori lappal, pácolt bambuszrüggyel vagy babcsírával is.