Shrimp Gyoza tálalva garnélás töltelékkel és szójaszószos mártogatóval

Shrimp Gyoza – tengeri változat

A Shrimp Gyoza egy különleges és frissítő tengeri változata a klasszikus japán gyozának. A rák, különösen a garnéla, népszerű alapanyag a keleti konyhákban, és kiválóan illeszkedik a vékony tésztába töltött batyuk karakteres formájához. A gyoza eredete Kínából származik, de Japánban vált igazán népszerű utcai étellé és otthoni fogássá. A garnélás verzió könnyedebb, mégis gazdag ízvilágú, amit a gyömbér és fokhagyma tovább mélyít. Ahogy a batyuk ropogósra sülnek, majd gőzben párolódnak, a töltelék megőrzi frissességét, miközben tökéletesre puhul. Ez az étel tökéletes választás előételként vagy akár főételként is, különösen azoknak, akik szeretik a tenger gyümölcseit. Párosíthatod szójaszószos, lime-os vagy csípős mártogatóval – minden falat egzotikus élményt kínál.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
590 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tésztalap
200 g Tisztított nyers garnélarák (apróra vágva)
100 g Kínai kel (finomra vágva)
1 szál Újhagyma (apróra vágva)
1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
5 g Gyömbér (reszelt)
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Olaj (sütéshez)
100 ml Víz (pároláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze az apróra vágott garnélát a finomra aprított kínai kellel, újhagymával, fokhagymával és gyömbérrel. Add hozzá a szójaszószt és szezámolajat, majd jól dolgozd össze. TIPP: A garnélát késsel aprítsd, ne géppel pépesítsd, hogy megmaradjon a kellemes textúra.

    A garnélát alaposan csepegtesd le, mielőtt aprítod, hogy ne legyen túl vizes a töltelék. A kínai kel helyett használhatsz káposztát is, de a kínai kel íze finomabb.

    2

    Minden gyoza tésztalap közepére helyezz egy teáskanálnyi tölteléket. A szélét nedvesítsd be vízzel, hajtsd félbe, és csípd össze, hogy jól záródjon.

    A tésztalapokat tartsd nedvesen, amíg dolgozol velük, hogy ne száradjanak ki és ne repedjenek meg. A tölteléket ne rakd túl sok, mert akkor nehéz lesz lezárni a gyozát.

    3

    Egy tapadásmentes serpenyőben hevíts olajat, majd tedd bele a gyozákat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Süsd őket közepes lángon, amíg az aljuk aranybarna nem lesz (kb. 2-3 perc).

    Használj magas hőfokú olajat, például repceolajat vagy napraforgóolajat. A serpenyő legyen elég forró, mielőtt beleteszed a gyozákat, hogy ne ragadjanak le.

    4

    Öntsd hozzá a vizet, fedd le a serpenyőt, és párold 4-5 percig, amíg a víz elpárolog és a töltelék átsül. Ezután vedd le a fedőt, és süsd még 1 percig, hogy az aljuk ismét ropogós legyen.

    A víz mennyisége függ a serpenyő méretétől és a gyozák számától. A lényeg, hogy a víz ellepje a gyozák alját. Ha a víz túl hamar elpárolog, adj hozzá még egy keveset.

    5

    Tálald szójaszószos mártogatóval és frissen aprított újhagymával megszórva. TIPP: A mártogatót friss lime-lével is feldobhatod, hogy még tengerebb hangulatú legyen.

    A mártogatóba tehetsz egy kevés chiliolajat is, ha szereted a csípőset. A gyozákat forrón tálald, mert akkor a legfinomabbak.