A tejet melegítsük fel, majd adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot. Keverjük el jól, és hagyjuk állni 5-10 percig, amíg az élesztő felfut.
A tej hőmérséklete fontos – ne legyen túl forró, hogy ne pusztuljanak el az élesztőgombák!
A lisztet, sót, vaníliás cukrot egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és a vajat. Kézzel vagy géppel dolgozzuk ki a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Ha túl ragadós lenne a tészta, adjunk hozzá egy kis lisztet, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény!
A kész tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 1 órán át, amíg a térfogata megduplázódik.
Hogy gyorsabban keljen, tartsuk meleg helyen. A pihenőidő kulcsfontosságú a lágy tészta eléréséhez.
Miután a tészta megkelt, formázzunk belőle kis gombócokat, és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A gombócok mérete legyen egyenletes, hogy minden darab egyformán süljön meg.
Készítsünk kis mélyedéseket a gombócok közepébe, majd tegyünk minden egyes darabba egy kanál ribizli lekvárt.
A lekvár lehet másféle is, de a ribizli fanyar íze tökéletesen illik a süteményhez.
Tálalás előtt hagyjuk a tésztát kelni újra 20 percig.
Ez a pihenési idő segíti a tészta további megemelkedését, és biztosítja a tökéletes textúrát.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (350°F), és süssük a tésztát 15-20 percig, amíg aranybarna és puha lesz.
A sütési idő a sütő típusától függően változhat, ezért figyeljünk rá, hogy ne süssük túl!
Míg a tészták sülnek, készítsük el a citromos mázat: keverjük össze a cukrot és citromlevet, majd melegítsük össze egy kis lábasban, amíg a cukor teljesen feloldódik.
Ne hagyjuk felforrni a mázat, hogy megőrizzük a friss citromos ízt!
Miután a sütemények megsültek, hagyjuk őket kihűlni, majd locsoljuk meg a citromos mázzal.
A citromos máz az ínycsiklandó fényt és frissítő ízt adja a süteményeknek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.