Skolebrød citromos mázzal, frissen sült dán péksütemény citromos öntettel.

Skolebrød citromos mázzal

A Skolebrød egy hagyományos dán péksütemény, amelyet gyakran fogyasztanak iskolai tízóraira vagy reggelire. A sütemény belseje lágy, fűszeres tésztából készült, és egy csodálatos citromos máz borítja. A Skolebrød számos változatban készíthető, de a citromos máz és a mazsola teszi igazán különlegessé. Ez a péksütemény egyszerű, mégis gazdag ízvilágú, és könnyen elkészíthető otthon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
25 g Friss élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
50 g Vaj
2 db Tojás
100 ml Tejszín
100 g Ribizli lekvár
2 ek Citromlé
80 g Cukor a mázhoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet melegítsük fel, majd adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot. Keverjük el jól, és hagyjuk állni 5-10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A tej hőmérséklete fontos – ne legyen túl forró, hogy ne pusztuljanak el az élesztőgombák!

    2

    A lisztet, sót, vaníliás cukrot egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és a vajat. Kézzel vagy géppel dolgozzuk ki a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    Ha túl ragadós lenne a tészta, adjunk hozzá egy kis lisztet, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény!

    3

    A kész tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 1 órán át, amíg a térfogata megduplázódik.

    Hogy gyorsabban keljen, tartsuk meleg helyen. A pihenőidő kulcsfontosságú a lágy tészta eléréséhez.

    4

    Miután a tészta megkelt, formázzunk belőle kis gombócokat, és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A gombócok mérete legyen egyenletes, hogy minden darab egyformán süljön meg.

    5

    Készítsünk kis mélyedéseket a gombócok közepébe, majd tegyünk minden egyes darabba egy kanál ribizli lekvárt.

    A lekvár lehet másféle is, de a ribizli fanyar íze tökéletesen illik a süteményhez.

    6

    Tálalás előtt hagyjuk a tésztát kelni újra 20 percig.

    Ez a pihenési idő segíti a tészta további megemelkedését, és biztosítja a tökéletes textúrát.

    7

    Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (350°F), és süssük a tésztát 15-20 percig, amíg aranybarna és puha lesz.

    A sütési idő a sütő típusától függően változhat, ezért figyeljünk rá, hogy ne süssük túl!

    8

    Míg a tészták sülnek, készítsük el a citromos mázat: keverjük össze a cukrot és citromlevet, majd melegítsük össze egy kis lábasban, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    Ne hagyjuk felforrni a mázat, hogy megőrizzük a friss citromos ízt!

    9

    Miután a sütemények megsültek, hagyjuk őket kihűlni, majd locsoljuk meg a citromos mázzal.

    A citromos máz az ínycsiklandó fényt és frissítő ízt adja a süteményeknek.