SkolebrĂžd hosszĂșkĂĄs formĂĄban, vanĂ­liĂĄs pudinggal Ă©s kĂłkuszreszelĂ©kkel dĂ­szĂ­tve

SkolebrĂžd hosszĂșkĂĄs formĂĄban

A SkolebrĂžd, magyarul „iskolĂĄs kenyĂ©r”, NorvĂ©gia egyik legismertebb sĂŒtemĂ©nye, amelyet eredetileg uzsonnĂĄs csomagba szĂĄntak az iskolĂĄs gyerekeknek. A 20. szĂĄzad közepĂ©tƑl vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ© a skandinĂĄv pĂ©ksĂ©gekben, Ă©s mĂĄra szĂĄmos vĂĄltozatban elĂ©rhetƑ, mint pĂ©ldĂĄul a hosszĂșkĂĄs formĂĄban kĂ©szĂŒlt verziĂł, amely kĂŒlönlegesebb tĂĄlalĂĄst tesz lehetƑvĂ©. Technikai tanĂĄcs: a puding ne legyen tĂșl hĂ­g, kĂŒlönben sĂŒtĂ©s közben kifolyhat – a kihƱtött, sƱrƱ ĂĄllagĂș puding a tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs. Érzelmi felvezetĂ©s: KĂ©pzeld el, ahogy a friss vanĂ­liĂĄs illat belengi a konyhĂĄt, miközben a kelt tĂ©szta aranyszĂ­nƱre sĂŒl a sĂŒtƑben. Ez a sĂŒtemĂ©ny nemcsak reggelire vagy uzsonnĂĄra kivĂĄlĂł, hanem ĂŒnnepi alkalmakra is kĂŒlönleges meglepetĂ©s. VariĂĄld citromos pudinggal vagy csokis töltelĂ©kkel a mĂ©g izgalmasabb Ă©lmĂ©nyĂ©rt!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Finomliszt
⭕ 250 ml Tej
⭕ 75 g Cukor
⭕ 25 g Friss Ă©lesztƑ
⭕ 1 db Tojás
⭕ 0.5 tk. Só
⭕ 75 g Vaj
⭕ 40 g Vaníliás pudingpor
⭕ 30 g Cukor (pudinghoz)
⭕ 300 ml Tej (pudinghoz)
⭕ 100 g Porcukor (mázhoz)
⭕ 2 ek. Víz (mázhoz)
⭕ 3 ek. KĂłkuszreszelĂ©k

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    LangyosĂ­tsd meg a tejet, majd morzsold bele az Ă©lesztƑt, keverj hozzĂĄ 1 evƑkanĂĄl cukrot, Ă©s hagyd felfutni 10 perc alatt.

    A tej ne legyen forrĂł, kĂŒlönben megöli az Ă©lesztƑt – kĂ©zmeleg a tökĂ©letes hƑmĂ©rsĂ©klet.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, sĂłt, maradĂ©k cukrot. Add hozzĂĄ a felfutott Ă©lesztƑt, tojĂĄst, majd kezd el összegyĂșrni. VĂ©gĂŒl add hozzĂĄ a megolvasztott vajat Ă©s alaposan dolgozd ki a tĂ©sztĂĄt.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha rugalmas Ă©s mĂĄr nem ragad a kezedhez – gyĂșrd legalĂĄbb 8-10 percig.

    3

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s hagyd meleg helyen kelni kb. 1 ĂłrĂĄig, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A kelesztĂ©shez ideĂĄlis a 25–30°C-os hƑmĂ©rsĂ©klet – keress huzatmentes helyet.

    4

    Közben kĂ©szĂ­tsd el a pudingot: keverd el a pudingport a cukorral Ă©s kevĂ©s hideg tejjel, majd add hozzĂĄ a maradĂ©k tejet Ă©s folyamatos keverĂ©s mellett fƑzd sƱrƱre. HƱtsd ki.

    A kihƱlt puding simĂĄbb lesz, ha idƑnkĂ©nt ĂĄtkevered Ă©s lefeded fĂłliĂĄval, hogy ne bƑrösödjön meg.

    5

    Ha megkelt a tĂ©szta, gyĂșrd ĂĄt, majd formĂĄzz belƑle hosszĂșkĂĄs zsemlĂ©ket. Helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­ros tepsire, lapĂ­tsd el kissĂ©, Ă©s egy kanĂĄl segĂ­tsĂ©gĂ©vel mĂ©lyĂ­ts vĂĄjatot a közepĂŒkbe.

    A vĂĄjatba kĂ©sƑbb kerĂŒl a puding – dolgozz gyorsan, hogy a tĂ©szta ne essen össze.

    6

    Töltsd meg a vĂĄjatokat a kihƱlt pudinggal, Ă©s hagyd mĂ©g 15 percet pihenni. Közben melegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra.

    A sĂŒtĂ©s elƑtti pihentetĂ©s segĂ­t, hogy szebb legyen a tĂ©szta textĂșrĂĄja.

    7

    SĂŒsd 15–20 percig aranybarnĂĄra. Amikor kihƱltek, keverd ki a porcukrot a vĂ­zzel mĂĄznak, csorgasd a puding körĂ©, majd szĂłrd meg kĂłkuszreszelĂ©kkel.

    A mĂĄzat csak akkor tedd rĂĄ, ha a tĂ©szta mĂĄr teljesen kihƱlt, kĂŒlönben lefolyik rĂłla.