Skolebrød hosszúkás formában, vaníliás pudinggal és kókuszreszelékkel díszítve

Skolebrød hosszúkás formában

A Skolebrød, magyarul „iskolás kenyér”, Norvégia egyik legismertebb süteménye, amelyet eredetileg uzsonnás csomagba szántak az iskolás gyerekeknek. A 20. század közepétől vált népszerűvé a skandináv pékségekben, és mára számos változatban elérhető, mint például a hosszúkás formában készült verzió, amely különlegesebb tálalást tesz lehetővé. Technikai tanács: a puding ne legyen túl híg, különben sütés közben kifolyhat – a kihűtött, sűrű állagú puding a tökéletes választás. Érzelmi felvezetés: Képzeld el, ahogy a friss vaníliás illat belengi a konyhát, miközben a kelt tészta aranyszínűre sül a sütőben. Ez a sütemény nemcsak reggelire vagy uzsonnára kiváló, hanem ünnepi alkalmakra is különleges meglepetés. Variáld citromos pudinggal vagy csokis töltelékkel a még izgalmasabb élményért!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
250 ml Tej
75 g Cukor
25 g Friss élesztő
1 db Tojás
0.5 tk.
75 g Vaj
40 g Vaníliás pudingpor
30 g Cukor (pudinghoz)
300 ml Tej (pudinghoz)
100 g Porcukor (mázhoz)
2 ek. Víz (mázhoz)
3 ek. Kókuszreszelék

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá 1 evőkanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt.

    A tej ne legyen forró, különben megöli az élesztőt – kézmeleg a tökéletes hőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, maradék cukrot. Add hozzá a felfutott élesztőt, tojást, majd kezd el összegyúrni. Végül add hozzá a megolvasztott vajat és alaposan dolgozd ki a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas és már nem ragad a kezedhez – gyúrd legalább 8-10 percig.

    3

    Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 óráig, amíg duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális a 25–30°C-os hőmérséklet – keress huzatmentes helyet.

    4

    Közben készítsd el a pudingot: keverd el a pudingport a cukorral és kevés hideg tejjel, majd add hozzá a maradék tejet és folyamatos keverés mellett főzd sűrűre. Hűtsd ki.

    A kihűlt puding simább lesz, ha időnként átkevered és lefeded fóliával, hogy ne bőrösödjön meg.

    5

    Ha megkelt a tészta, gyúrd át, majd formázz belőle hosszúkás zsemléket. Helyezd őket sütőpapíros tepsire, lapítsd el kissé, és egy kanál segítségével mélyíts vájatot a közepükbe.

    A vájatba később kerül a puding – dolgozz gyorsan, hogy a tészta ne essen össze.

    6

    Töltsd meg a vájatokat a kihűlt pudinggal, és hagyd még 15 percet pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    A sütés előtti pihentetés segít, hogy szebb legyen a tészta textúrája.

    7

    Süsd 15–20 percig aranybarnára. Amikor kihűltek, keverd ki a porcukrot a vízzel máznak, csorgasd a puding köré, majd szórd meg kókuszreszelékkel.

    A mázat csak akkor tedd rá, ha a tészta már teljesen kihűlt, különben lefolyik róla.