Sobrassada kolbász szeletekre vágva

Sobrassada

A sobrassada egy tradicionális mallorcai kolbász, amely a Baleár-szigetek gasztronómiájának egyik ikonikus étele. Az érlelt kolbászt édes és erős paprikával készítik, amely gazdag színt és ízt ad az ételnek. A sobrassada készítése évszázados hagyomány, amelyet gyakran télen, a disznóvágások időszakában végeznek. Az érlelés folyamán a kolbász lassan nyeri el jellegzetes textúráját és ízét, amely tökéletesen illik friss kenyérhez, tapasokhoz, vagy akár főtt ételek ízesítésére is.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 0 perc
Teljes 1 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
1 kg Sertéshús (darált)
300 g Sertésháj
2 ek. Édes paprika (őrölt)
1 ek. Erős paprika (őrölt)
20 g
1 tk. Bors
4 gerezd Fokhagyma
1 m Disznóbél

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat: a sertéshúst és hájat daráltass le, majd a fokhagymát zúzd össze.

    A legjobb eredmény érdekében használj minél zsírosabb sertéshúst és hájat.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a darált húst, hájat, édes és erős paprikát, sót, borsot, valamint a zúzott fokhagymát. Gyúrd össze alaposan, hogy egységes masszát kapj.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod, de a paprikának kell dominálnia.

    3

    Áztasd be a disznóbelet meleg vízbe, hogy rugalmas legyen, majd töltsd meg a húsos keverékkel. Ügyelj, hogy ne maradjanak légbuborékok, és a bél egyenletesen teljen meg.

    A belet alaposan öblítsd ki az áztatás után, és használj töltőgépet a könnyebb és egyenletesebb töltéshez.

    4

    Köss csomót a bélvégekre, majd szárítsd a sobrassadát jól szellőző, száraz helyen 3-4 hétig. Az érlelés alatt rendszeresen ellenőrizd.

    Az érleléshez ideális helyiség hűvös, sötét és jól szellőző. A penészedést ecetes vízzel töröld le.

    5

    Az érlelés után szeleteld fel, és tálald friss kenyérrel vagy tapas részeként.

    A sobrassada hűtőben tárolva tovább eláll.