Sobrassada tálalva kenyérrel és fűszerekkel

Sobrassada (spanyol fűszeres kolbász)

A sobrassada a Mallorcáról származó tradicionális spanyol fűszeres kolbász, amelyet generációk óta készítenek. Az édes és csípős paprika különleges kombinációja adja a kolbász egyedi ízét és színét. A sobrassada nemcsak egy ízletes étel, hanem a spanyol gasztronómia egyik kiemelkedő szimbóluma. Szárítás során az ízek mélyülnek és a textúra tökéletesen alkalmassá válik arra, hogy vékonyra szeletelve vagy kenyérrel fogyasztva szolgálják fel.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 30 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Sertéshús (darálva)
300 g Sertészsír
50 g Édes paprika
10 g Csípős paprika
4 gerezd Fokhagyma
20 g
10 g Bors
1 m Bél (töltéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat: a fokhagymát aprítsd finomra, és a darált húst keverd össze a sertészsírral egy nagy tálban.

    A legjobb eredmény érdekében használj jó minőségű, zsíros darált sertéshúst.

    2

    Add hozzá az édes paprikát, csípős paprikát, sót, borsot és az aprított fokhagymát. Gyúrd össze alaposan, hogy minden fűszer egyenletesen eloszoljon.

    A sobrassada ízének kulcsa a jó minőségű paprika. Használj füstölt paprikát is a még autentikusabb ízért. Kóstold meg a keveréket, és ha szükséges, adj hozzá még sót vagy paprikát.

    3

    Helyezd a bélt hideg vízbe, hogy rugalmas legyen, majd öblítsd ki belülről is. Ez biztosítja, hogy a töltés során ne szakadjon el.

    A bél előkészítése nagyon fontos lépés. Alaposan öblítsd ki, hogy eltávolítsd a sót és a szennyeződéseket.

    4

    Töltsd meg a bélt a húsos keverékkel, ügyelve arra, hogy ne maradjanak légbuborékok. Kösd el a végeket spárgával.

    Használj kolbásztöltőt, ha van, hogy egyenletesen töltsd meg a bélt. Ha nincs, használhatsz egy kanalat vagy egy nagy nyomózsákot is. Figyelj, hogy ne töltsd túl a bélt, mert szétrepedhet.

    5

    Helyezd a megtöltött kolbászokat egy szellős helyre, és hagyd száradni 3-4 hétig. Ez idő alatt alakul ki a sobrassada jellegzetes ízvilága.

    A szárításhoz válassz egy hűvös, száraz és szellős helyet. A páratartalom ne legyen túl magas, mert a kolbász megpenészedhet. A szárítási idő függ a kolbász vastagságától és a környezeti feltételektől.

    6

    Fogyasztás előtt szeleteld vékonyra, és tálald kenyérrel vagy más hagyományos spanyol kísérőkkel.

    A sobrassada a legjobb szobahőmérsékleten tálalva. Kínálhatsz mellé pirítóst, olívabogyót és sajtot is.