Soft boiled egg ramen tálalva lágy tojással

Soft Boiled Egg Ramen (lágy tojással tálalt)

A lágy tojásos ramen, azaz a soft boiled egg ramen a japán ramenkultúra egyik legkedveltebb változata, amely Tokió és Kiotó éttermeiben vált népszerűvé. A tökéletesen lágy, még folyós sárgájú tojás harmonikusan egészíti ki a misós, zöldséges alaplevet. Ahogy a tojások belsője enyhén megfolyik a forró alaplében, a gőzölgő aroma átjárja a konyhát – igazi otthoni ramenélményt nyújtva. A tökéletes lágy tojás titka az időzítés: pontosan 6 perc forralás, majd jeges vízfürdő. Tipp: egy kevés szezámolaj a tál tetején kiemeli az umami ízjegyeket. Ez az étel remek választás egy könnyed, mégis tápláló vacsorához, vagy egy hangulatos hétvégi ebédhez – ízletes, gyors és igazi japán klasszikus.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
670 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Ramen tészta
800 ml Zöldségalaplé
30 ml Szójaszósz
20 g Miso paszta
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
100 g Shiitake gomba
30 g Zöldhagyma
2 db Lágy tojás
1 db Nori lap
10 ml Szezámolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd a tojások elkészítésével: forralj vizet, és tedd bele a tojásokat pontosan 6 percre. Ezután azonnal helyezd őket jeges vízbe, majd hámozd meg. Így lesz tökéletesen lágy a sárgája.

    A tojások legyenek szobahőmérsékletűek, mielőtt a forró vízbe teszed őket, így kevésbé repednek meg. A főzési idő pontos betartása kulcsfontosságú a tökéletes lágy tojás eléréséhez.

    2

    Szeleteld fel a shiitake gombát, aprítsd a zöldhagymát, reszeld le a gyömbért és zúzd össze a fokhagymát. Ez megkönnyíti a főzést.

    A hozzávalók előkészítése felgyorsítja a főzési folyamatot. A shiitake gomba helyett használhatsz más gombát is, például csiperkét vagy laskagombát.

    3

    Melegítsd fel a zöldségalaplevet közepes lángon, majd add hozzá a szójaszószt, miso pasztát, gyömbért és fokhagymát. Keverd simára, amíg a miso teljesen feloldódik.

    A miso pasztát először kevés alaplével keverd el, mielőtt a többihez adod, így könnyebben feloldódik és nem csomósodik. A szójaszósz mennyiségét ízlés szerint állíthatod.

    4

    Add hozzá a shiitake gombát az alapléhez, és főzd 5-6 percig, amíg megpuhul. Ez adja meg az alaplé karakteres ízét.

    A gomba főzési ideje függ a méretétől és vastagságától. Kóstold meg a gombát, hogy meggyőződj arról, hogy elég puha-e.

    5

    Ezalatt főzd meg a ramen tésztát külön edényben a csomagolás szerint. Ha elkészült, öblítsd át hideg vízzel, és egy kevés szezámolajjal keverd át, hogy ne ragadjon össze.

    A tésztát ne főzd túl, mert a forró levesben tovább puhul. A szezámolaj segít megőrizni a tészta rugalmasságát és megakadályozza az összeragadást.

    6

    Tedd a ramen tésztát tálakba, merd rá a forró alaplevet és a gombát. Helyezd rá a félbevágott lágy tojásokat – vigyázz, hogy a sárgájuk sértetlen maradjon.

    A tálakat melegítsd elő, hogy a leves tovább maradjon forró. A tojásokat óvatosan vágd félbe, hogy a sárgájuk ne folyjon ki.

    7

    Szórd meg zöldhagymával, díszítsd nori lappal, és locsold meg kevés szezámolajjal. Tipp: a nori lapot közvetlenül tálalás előtt tedd rá, hogy ropogós maradjon.

    Díszítheted még a ramenet babcsírával, pácolt bambuszrüggyel vagy chiliolajjal is. A szezámolaj helyett használhatsz chiliolajat is, ha szereted a csípőset.