Autentikus mexikói sopes sajttal és babbal

Sopes

A sopes egy hagyomĂĄnyos mexikĂłi Ă©tel, amely vastag kukoricalepĂ©nyekbƑl kĂ©szĂŒl. Az Ă©tel nĂ©pszerƱ az utcai ĂĄrusoknĂĄl Ă©s csalĂĄdi vacsorĂĄkon is, mivel könnyen variĂĄlhatĂł Ă©s rendkĂ­vĂŒl laktatĂł. A sopes jellemzƑen fekete babpĂŒrĂ©vel, zöldsĂ©gekkel Ă©s sajttal töltve kerĂŒl az asztalra. Ha szereted a mexikĂłi Ă­zeket, ezt a ropogĂłs, gazdag Ă­zvilĂĄgĂș Ă©telt mindenkĂ©ppen prĂłbĂĄld ki!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Masa harina (kukoricaliszt)
⭕ 250 ml Langyos víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 20 ml Olívaolaj
⭕ 150 g Fekete bab (fƑtt vagy konzerv)
⭕ 100 g Reszelt cheddar sajt
⭕ 10 g Friss koriander
⭕ 1 db Lime
⭕ 1 db Piros kaliforniai paprika
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika por
⭕ 1 tk. Chili por
⭕ 1 tk. KömĂ©nypor
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a masa harina kukoricalisztet a sĂłval, majd fokozatosan add hozzĂĄ a langyos vizet, Ă©s gyĂșrd össze, amĂ­g rugalmas tĂ©sztĂĄt nem kapsz.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete fontos! A langyos vĂ­z segĂ­t a tĂ©sztĂĄnak összeĂĄllni.

    2

    Hagyd pihenni a tésztåt 10 percig, hogy könnyebben formåzható legyen.

    A pihentetés lazítja a tésztåt, így könnyebben tudsz vele dolgozni.

    3

    Oszd a tĂ©sztĂĄt 6 egyenlƑ rĂ©szre, majd formĂĄzz belƑlĂŒk kisebb, vastagabb korongokat, kb. 1 cm vastagsĂĄgĂșra.

    A vastagabb korongok jobban tartjåk a tölteléket.

    4

    Egy serpenyƑben hevĂ­ts olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon, majd sĂŒsd a tĂ©sztakorongokat 3-4 percig az egyik oldalukon, amĂ­g aranybarna lesz.

    Ne sĂŒsd tĂșl a korongokat, mert kemĂ©nyek lesznek.

    5

    FordĂ­tsd meg a korongokat, Ă©s mĂ©g melegen, a szĂ©leiket Ăłvatosan nyomd fel egy kis peremet kĂ©pezve, hogy a töltelĂ©k megmaradjon bennĂŒk.

    A peremet még melegen könnyebb kialakítani, mert a tészta ekkor még formåzható.

    6

    A fekete babot egy kisebb tålban pépesítsd villåval, és keverd össze egy kevés sóval, borssal és chili szósszal.

    A chili szósz ízlés szerint adagolható.

    7

    A vöröshagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt aprĂ­tsd fel, majd dinszteld meg egy kevĂ©s olĂ­vaolajon. Add hozzĂĄ a felszeletelt paprikĂĄt Ă©s a fƱszereket (fĂŒstölt paprika, chili, kömĂ©ny), majd sĂŒsd puhĂĄra.

    A paprika fajtåja ízlés szerint vålasztható.

    8

    Kend meg a megsĂŒlt sopes alapokat a fekete babpĂŒrĂ©vel, majd halmozd rĂĄ a paprikĂĄs-hagymĂĄs keverĂ©ket.

    Ne töltsd tĂșl a sopes alapokat, mert nehĂ©z lesz megenni.

    9

    Szórd meg reszelt cheddar sajttal, friss korianderrel és facsarj rå egy kevés lime levet az extra ízért.

    A lime leve frissességet kölcsönöz a sopes-nek.

    10

    Tålald azonnal, opcionålisan salsa szósszal vagy tejföllel kiegészítve.

    Azonnal tålalva a sopes a legfinomabb, amíg a tésztåja még ropogós.