Sörös marhahúsos empanada tálalva

Sörös marhahúsos empanada

A sörös marhahúsos empanada eredete Latin-Amerikába, azon belül is Argentínába vezethető vissza, ahol a töltött tésztabatyuk a spanyol hódítók révén váltak a gasztronómiai kultúra részévé. Az empanada szó maga a spanyol „empanar” igéből ered, ami annyit jelent, mint „bepanírozni” vagy „betakarni”. Argentínában régiónként változó töltelékekkel készítik – van, ahol tojást, másutt olívabogyót is tesznek bele. A sör hozzáadása egy modern, kreatív csavar, amely nemcsak szaftosabbá teszi a tölteléket, hanem enyhe karamellás ízt is ad neki. Ahogy a marhahús párolódik a sörben, a konyhát mennyei, fűszeres illatok töltik be – minden falat egy ízorgia. Tökéletes választás baráti összejövetelekre, piknikre, vagy akár gyors vacsorára is. A siker titka a jó minőségű darált marhahús, a kellően sűrű töltelék, valamint a villával gondosan összenyomott tésztaszélek – így nem nyílik szét sütés közben. Tipp: Hozzáadhatsz egy kevés chilipelyhet is, ha kedveled a pikánsabb ízeket!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darált marhahús
200 ml Sör
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Fűszerpaprika
0.5 tk. Őrölt kömény
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj
500 g Leveles tészta
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. TIPP: Ha nehezen megy a hagyma aprítása, előtte tedd be 10 percre a hűtőbe – így kevésbé fog csípni.

    A hagymát aprítás után érdemes azonnal felhasználni, mert állás közben keserűvé válhat.

    2

    Egy nagy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, és párold 4-5 percig, míg üveges lesz.

    Fontos, hogy a hagymát ne pirítsd, hanem párold, hogy édesebb legyen.

    3

    Add hozzá az aprított fokhagymát, a darált marhahúst, és pirítsd 8-10 percig, amíg a hús mindenhol barna nem lesz. Kevergesd folyamatosan, hogy ne égjen le.

    A húst alaposan pirítsd le, hogy ne maradjon szürke. A pirítás során keletkező ízanyagok gazdagítják a ragut.

    4

    Szórd meg a húsos keveréket fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, sóval és borssal. Ezután öntsd hozzá a sört, és főzd alacsony lángon 15 percig, amíg a folyadék jelentősen elpárolog és sűrű ragut kapsz. TIPP: Ha túl híg marad, főzd még néhány percig fedő nélkül.

    Használj minőségi fűszerpaprikát a legjobb ízért. A sör helyett használhatsz vörösbort is.

    5

    Amíg a töltelék hűl, nyújtsd ki a leveles tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggass belőle kb. 10-12 cm átmérőjű köröket. TIPP: Egy nagyobb pohár vagy tál segítségével könnyedén formázhatsz egyforma korongokat.

    A tésztát hűtsd le a nyújtás előtt, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha nincs kiszúród, késsel is kivághatod a köröket.

    6

    Helyezz egy-egy evőkanálnyi tölteléket a tésztakorongok egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket jól nyomkodd le villával, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    Ne töltsd túl a tésztát, mert akkor kifolyik a töltelék sütés közben. A villával való lenyomás nem csak dekoratív, hanem segít lezárni a széleket.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés). Egy tojást verj fel egy tálkában, majd kend meg vele a megtöltött empanadák tetejét. Ez segít aranybarnára sütni őket.

    A tojás helyett használhatsz tejet is a tetejére.

    8

    Helyezd az empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak. TIPP: Ha túl gyorsan barnul a teteje, de a tészta még nem sült át, takard le alufóliával.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg.

    9

    Hagyd őket pár percet hűlni, mielőtt tálalod – forrón nagyon forró lehet a töltelék! Tálald mártogatóssal vagy friss salátával.

    Tálalhatod tejföllel, salsaval vagy guacamoléval.