Hámozd meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát. TIPP: Ha nehezen megy a hagyma aprítása, előtte tedd be 10 percre a hűtőbe – így kevésbé fog csípni.
A hagymát aprítás után érdemes azonnal felhasználni, mert állás közben keserűvé válhat.
Egy nagy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, és párold 4-5 percig, míg üveges lesz.
Fontos, hogy a hagymát ne pirítsd, hanem párold, hogy édesebb legyen.
Add hozzá az aprított fokhagymát, a darált marhahúst, és pirítsd 8-10 percig, amíg a hús mindenhol barna nem lesz. Kevergesd folyamatosan, hogy ne égjen le.
A húst alaposan pirítsd le, hogy ne maradjon szürke. A pirítás során keletkező ízanyagok gazdagítják a ragut.
Szórd meg a húsos keveréket fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, sóval és borssal. Ezután öntsd hozzá a sört, és főzd alacsony lángon 15 percig, amíg a folyadék jelentősen elpárolog és sűrű ragut kapsz. TIPP: Ha túl híg marad, főzd még néhány percig fedő nélkül.
Használj minőségi fűszerpaprikát a legjobb ízért. A sör helyett használhatsz vörösbort is.
Amíg a töltelék hűl, nyújtsd ki a leveles tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggass belőle kb. 10-12 cm átmérőjű köröket. TIPP: Egy nagyobb pohár vagy tál segítségével könnyedén formázhatsz egyforma korongokat.
A tésztát hűtsd le a nyújtás előtt, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha nincs kiszúród, késsel is kivághatod a köröket.
Helyezz egy-egy evőkanálnyi tölteléket a tésztakorongok egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket jól nyomkodd le villával, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Ne töltsd túl a tésztát, mert akkor kifolyik a töltelék sütés közben. A villával való lenyomás nem csak dekoratív, hanem segít lezárni a széleket.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés). Egy tojást verj fel egy tálkában, majd kend meg vele a megtöltött empanadák tetejét. Ez segít aranybarnára sütni őket.
A tojás helyett használhatsz tejet is a tetejére.
Helyezd az empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak. TIPP: Ha túl gyorsan barnul a teteje, de a tészta még nem sült át, takard le alufóliával.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg.
Hagyd őket pár percet hűlni, mielőtt tálalod – forrón nagyon forró lehet a töltelék! Tálald mártogatóssal vagy friss salátával.
Tálalhatod tejföllel, salsaval vagy guacamoléval.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.