Autentikus francia sós crêpe palacsinta

Sós Crêpe

A sós crêpe, vagy más néven \'crêpe salée\', a klasszikus francia konyha egyik alapfogása, amelyet évszázadok óta fogyasztanak Bretagne régiójában. A vékony, könnyű tészta tökéletes alapja lehet különféle töltelékeknek, a sajttól és sonkától kezdve a spenóton és gombán át akár lazacig. A sós crêpe remek választás reggelire, ebédre vagy vacsorára, és egyszerűen elkészíthető otthon is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Búzaliszt
300 ml Tej
100 ml Víz
2 db Tojás
1 tk.
20 g Olvasztott vaj
1 csipet Fekete bors
10 ml Olívaolaj vagy vaj (a sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a fekete borsot.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós a tészta.

    2

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejet és a vizet.

    A tojásokat alaposan verd fel, hogy a crêpe könnyű és levegős legyen.

    3

    Fokozatosan öntsd a folyékony hozzávalókat a liszthez, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A keveréshez használj habverőt, így könnyebben elkerülheted a csomók kialakulását. Ha mégis csomós lenne, szűrd át a tésztát.

    4

    Add hozzá az olvasztott vajat, majd hagyd a tésztát pihenni legalább 15 percig, hogy a liszt jól felszívja a folyadékot.

    A pihentetés fontos, hogy a tészta selymesebb legyen és könnyebben lehessen sütni.

    5

    Egy serpenyőt kenj meg egy kevés olívaolajjal vagy vajjal, és melegítsd közepes lángon.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne túl forró, mert akkor a crêpe megég.

    6

    Önts egy kis merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, majd egyenletesen oszlasd el, hogy vékony palacsintát kapj.

    A tésztát gyorsan és egyenletesen oszlasd el, hogy a crêpe vékony legyen. Ha túl vastag, adj hozzá még egy kevés tejet a tésztához.

    7

    Süsd 1-2 percig, amíg a szélek kezdenek elválni, majd fordítsd meg, és süsd még 1 percig a másik oldalon.

    A crêpe akkor van kész, ha a szélei aranybarnák és könnyen elválik a serpenyőtől.

    8

    Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával, és halmozd egymásra a kész crêpe-eket, hogy ne száradjanak ki.

    A kész crêpe-eket takard le egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.

    9

    Töltsd meg kedvenc sós hozzávalóiddal, például sajttal, sonkával, spenóttal vagy gombával.

    A töltelék lehet hideg vagy meleg, ízlés szerint.

    10

    Tálald melegen, frissen őrölt borssal és egy kevés extra vajjal megkenve.

    A crêpe-et sokféleképpen tálalhatod, akár feltekerve, akár háromszög alakúra hajtva.