Sós karamellás gnocchi tálalva

Sós karamellás gnocchi

A sós karamellás gnocchi egy egyedülálló desszert, amely az édes és sós ízek tökéletes harmóniáját hozza létre. Az olasz gnocchi klasszikus puhaságát a karamell gazdag, vajjal készült krémessége teszi igazán különlegessé. A só egyensúlyozza az édességet, míg a darált dió ropogósságot ad az ételnek. Ez a desszert tökéletes választás, ha valami igazán különleges és kifinomult édességet szeretnél készíteni!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojás
50 g Barnacukor
30 g Vaj
100 ml Tejszín
1 tk.
1 tk. Vanília kivonat
30 g Porcukor
50 g Darált dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.

    A burgonyát villával ellenőrizd, hogy megpuhult-e. Ha könnyen átszalad rajta, akkor kész.

    2

    Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.

    A burgonyát melegen könnyebb áttörni. Ha villát használsz, ügyelj, hogy ne maradjanak benne nagy darabok.

    3

    Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.

    A burgonya ne legyen túl forró, mert a tojás megfőhet benne. A liszt mennyiségétől függően lehet, hogy több vagy kevesebb kell a megfelelő állag eléréséhez.

    4

    Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.

    A tésztát lisztezett felületen sodord ki, hogy ne ragadjon le. Az éles kés segít, hogy a gnocchi szélei szép egyenletesek legyenek.

    5

    Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.

    A só segít, hogy a gnocchi ne legyen ízetlen. Ha egyszerre túl sok gnocchit teszel a vízbe, lehűtheti a vizet és a gnocchi összeragadhat.

    6

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a barnacukrot és főzd lassú tűzön, amíg a cukor felolvad és karamellizálódik.

    A barnacukor mélyebb ízt ad a karamellnek. Ügyelj, hogy a cukor ne égjen meg, mert keserű lesz.

    7

    Öntsd hozzá a tejszínt és keverd gyorsan, hogy a karamell ne keményedjen meg, hanem selymes állagot kapjon.

    A tejszínt óvatosan öntsd hozzá, mert fröcsöghet. Ha a karamell mégis megkeményedne, adj hozzá egy kevés tejszínt és keverd tovább.

    8

    Add hozzá a vaníliát és a sót, majd keverd simára, hogy az ízek összeérjenek.

    A vanília és a só kiemelik a karamell ízét. Használj minőségi vaníliakivonatot a legjobb eredményért.

    9

    Óvatosan forgasd bele a kifőtt gnocchikat a sós karamellás szószba, hogy minden darabot jól bevonjon.

    Forgasd óvatosan, hogy a gnocchi ne törjön össze.

    10

    Szórd meg porcukorral és darált dióval a tetejét, hogy extra ropogósságot és édességet adjon az ételnek.

    A dió helyett használhatsz más magvakat is, például mandulát vagy mogyorót. A porcukor mennyiségét ízlés szerint állítsd.

    11

    Tálald azonnal, melegen, egy kis extra sóval és karamellöntettel díszítve!

    Azonnal tálalva a legfinomabb, mert a gnocchi még puha és a karamellöntet meleg.