Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.
A burgonyát villával ellenőrizd, hogy megpuhult-e. Ha könnyen átszalad rajta, akkor kész.
Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.
A burgonyát melegen könnyebb áttörni. Ha villát használsz, ügyelj, hogy ne maradjanak benne nagy darabok.
Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.
A burgonya ne legyen túl forró, mert a tojás megfőhet benne. A liszt mennyiségétől függően lehet, hogy több vagy kevesebb kell a megfelelő állag eléréséhez.
Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.
A tésztát lisztezett felületen sodord ki, hogy ne ragadjon le. Az éles kés segít, hogy a gnocchi szélei szép egyenletesek legyenek.
Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.
A só segít, hogy a gnocchi ne legyen ízetlen. Ha egyszerre túl sok gnocchit teszel a vízbe, lehűtheti a vizet és a gnocchi összeragadhat.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a barnacukrot és főzd lassú tűzön, amíg a cukor felolvad és karamellizálódik.
A barnacukor mélyebb ízt ad a karamellnek. Ügyelj, hogy a cukor ne égjen meg, mert keserű lesz.
Öntsd hozzá a tejszínt és keverd gyorsan, hogy a karamell ne keményedjen meg, hanem selymes állagot kapjon.
A tejszínt óvatosan öntsd hozzá, mert fröcsöghet. Ha a karamell mégis megkeményedne, adj hozzá egy kevés tejszínt és keverd tovább.
Add hozzá a vaníliát és a sót, majd keverd simára, hogy az ízek összeérjenek.
A vanília és a só kiemelik a karamell ízét. Használj minőségi vaníliakivonatot a legjobb eredményért.
Óvatosan forgasd bele a kifőtt gnocchikat a sós karamellás szószba, hogy minden darabot jól bevonjon.
Forgasd óvatosan, hogy a gnocchi ne törjön össze.
Szórd meg porcukorral és darált dióval a tetejét, hogy extra ropogósságot és édességet adjon az ételnek.
A dió helyett használhatsz más magvakat is, például mandulát vagy mogyorót. A porcukor mennyiségét ízlés szerint állítsd.
Tálald azonnal, melegen, egy kis extra sóval és karamellöntettel díszítve!
Azonnal tálalva a legfinomabb, mert a gnocchi még puha és a karamellöntet meleg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.