Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.
A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl forró, se túl hideg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) és ott kelesztheted.
A spárgát mosd meg, vágd le a fás végeit, majd vágd kisebb darabokra. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg 2-3 percig, hogy kissé megpuhuljon.
A spárgát ne főzd túl, csak épp annyira, hogy megpuhuljon. Így megőrzi a roppanósságát.
A fokhagymát aprítsd finomra, és keverd össze a ricottával, majd szórd meg oregánóval.
A ricottához adhatsz egy kevés citromhéjat is, ami friss ízt kölcsönöz neki.
Reszeld le a mozzarellát, és készítsd elő a tölteléket.
A mozzarella ne legyen túl vizes, különben eláztatja a tésztát. Ha szükséges, papírtörlővel itasd fel a nedvességet.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra kinyújtanád.
A tészta egyik felére kend a fokhagymás ricottát, majd helyezd rá a pirított spárgát és szórd meg a reszelt mozzarellával. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.
Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor nehéz lesz lezárni és a töltelék kifolyhat.
Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A széleket alaposan nyomkodd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A villa használata segít, hogy a lezárás biztosabb legyen.
Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejfölt vagy olívaolajat is a calzone tetejére.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a calzone ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra ricottával vagy fokhagymás mártogatóssal.
A calzone forrón a legfinomabb, de vigyázz, mert a töltelék nagyon forró lehet!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.