Spárgás calzone tálalva

Spárgás calzone

A calzone egy klasszikus olasz töltött pizza, amely eredetileg Nápolyból származik. A spárga friss, roppanós textúrát és egyedi ízt kölcsönöz ennek a változatnak, amely könnyed, de mégis laktató alternatívát kínál a hagyományos húsos calzone mellett. A fokhagymás ricotta és a mozzarella krémes állagot ad, míg a spárga enyhe édessége és zöldséges frissessége tökéletes egyensúlyt teremt az ízek között. Ez a calzone ideális tavaszi vagy nyári étel, amely könnyen elkészíthető és garantáltan különleges élményt nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
770 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
300 ml Langyos víz
10 g
5 g Cukor
20 ml Olívaolaj
150 g Zöld spárga
150 g Mozzarella sajt
100 g Ricotta sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregano
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl forró, se túl hideg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.

    2

    A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) és ott kelesztheted.

    3

    A spárgát mosd meg, vágd le a fás végeit, majd vágd kisebb darabokra. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg 2-3 percig, hogy kissé megpuhuljon.

    A spárgát ne főzd túl, csak épp annyira, hogy megpuhuljon. Így megőrzi a roppanósságát.

    4

    A fokhagymát aprítsd finomra, és keverd össze a ricottával, majd szórd meg oregánóval.

    A ricottához adhatsz egy kevés citromhéjat is, ami friss ízt kölcsönöz neki.

    5

    Reszeld le a mozzarellát, és készítsd elő a tölteléket.

    A mozzarella ne legyen túl vizes, különben eláztatja a tésztát. Ha szükséges, papírtörlővel itasd fel a nedvességet.

    6

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra kinyújtanád.

    7

    A tészta egyik felére kend a fokhagymás ricottát, majd helyezd rá a pirított spárgát és szórd meg a reszelt mozzarellával. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor nehéz lesz lezárni és a töltelék kifolyhat.

    8

    Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    A széleket alaposan nyomkodd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A villa használata segít, hogy a lezárás biztosabb legyen.

    9

    Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejfölt vagy olívaolajat is a calzone tetejére.

    10

    Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a calzone ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    11

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra ricottával vagy fokhagymás mártogatóssal.

    A calzone forrón a legfinomabb, de vigyázz, mert a töltelék nagyon forró lehet!